Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους

Να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση παρά το πολιτικό κόστος, ειδάλλως ρισκάρουν το μέλλον την Ε.Ε. καλεί τους ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους και να βοηθήσουν την Αθήνα να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση παρά το πολιτικό κόστος,  ειδάλλως ρισκάρουν το μέλλον την Ε.Ε. καλεί τους ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας και τη σύνδεσή του με τις γερμανικές εκλογές, ο κ.Τσίπρας ανέφερε πως αυτό είναι άδικο.

 «Αυτό δεν είναι δίκαιο. Κάθε χώρα στην ΕΕ έχει εκλογές. Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα του Βερολίνου και είμαι πολύ ανήσυχος για αυτά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ισχυρό επιχείρημα», τονίζει.Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι «η Μέρκελ πληρώνει το εσωτερικό κόστος της γενναίας απόφασης που έλαβε πέρυσι. Όμως πήρε μια απόφαση ως ευρωπαίος ηγέτης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ευρώπη θα ήταν απολύτως διχασμένη».


Ο ίδιος κάλεσε και τις άλλες χώρες της ΕΕ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης από την Ελλάδα, ενώ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να μην υιοθετούν ξενοφοβικές και ακραίες ατζέντες.


«Εάν κάτω από την πίεση της άκρας δεξιάς και των λαϊκιστών δώσουμε χώρο σε τέτοιες απόψεις, θα χάσουμε τα πάντα. Εάν χρησιμοποιήσεις τη δική τους ατζέντα, στο τέλος οι πολίτες δεν θα επιλέξουν εσένα. Θα επιλέξουν αυτούς γιατί ο κόσμος προτιμά το αυθεντικό», σημειώνει.


Σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει:

«Μετά από επτά χρόνια, για πρώτη φορά το δίλημμα δεν είναι δικό μας. Το ζήτημα δεν είναι οι τεμπέληδες Ελληνες που δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους. Το δίλημμα είναι της Γερμανίας και των άλλων χωρών που θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα σε κάθε περίπτωση. Οπότε πρέπει να αποφασίσουν: Είτε θα έχουν μαζί το ΔΝΤ και θα πρέπει να αποφασίσουν ξεκάθαρα μέτρα για το χρέος, ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι θα προχωρήσουν χωρίς το ΔΝΤ και θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους πώς θα το κάνουν».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και ότι τα μέτρα για το χρέος θα έχουν καθοριστεί ως τα τέλη του 2016 και τότε θα μπορέσει η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, σημειώνει.

«Η συμμετοχή στο QE αποτελεί το κλειδί για προσέλκυση επενδυτών. Ολοι θα αντιληφθούν τότε ότι το Grexit έχει τελειώσει, ότι η κρίση έχει τελειώσει».

Σχολιάζοντας τις περυσινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι αποτέλεσαν πολύτιμο μάθημα:

«Προσπαθήσαμε να πετύχουμε κάτι που ήταν αδύνατον να μας δώσουν οι εταίροι μας. Όχι επειδή οι απαιτήσεις μας και τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια αλλά γιατί η ισορροπία δυνάμεων ήταν κακή για εμάς».

Σχόλια