default-image

Τσίπρας σε μαθητές: Να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες

Ελλάδα
Τσίπρας σε μαθητές: Να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στο ομογενειακό σχολείο "Άγιος Δημήτριος", το μεγαλύτερο ελληνοαμερικανικό σχολείο, στην Αστόρια.

Τον πρωθυπουργό προσφώνησε μαθήτρια του σχολείου λέγοντας "ο μαθητόκοσμος του σχολείου μας, οι αυριανοί πολίτες, σας ευχόμαστε ολόψυχα κουράγιο και πολύ δύναμη για να εκπληρώσετε το έργο σας".

"Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή σας και για τα υπέροχα τραγούδια με τα οποία μας κάνατε να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε όχι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, αλλά στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους ανθρώπους της Ομογένειας που με μεράκι, ιδιαίτερη επιμέλεια και πείσμα έχουν για πολλά χρόνια καταφέρει να κρατήσουν όρθια την κοινότητα, την μεγαλύτερη ομογενειακή κοινότητα που βρίσκεται εδώ στις ΗΠΑ, στην Αστόρια στην Ν. Υόρκη" είπε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

"Θέλω επίσης να πω ότι είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς ότι Έλληνες δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς κρατούν την Ελλάδα βαθιά μες στην ψυχή τους, την νοιάζονται ίσως και περισσότερο από εμάς που μένουμε στην Ελλάδα" πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "οι νέες τεχνολογίες μας δίνουν την δυνατότητα να μαθαίνουμε τα νέα παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, να ακούμε την γλώσσα, την μουσική, να ζούμε τον πολιτισμό και τα έθιμα".

"Σήμερα, εδώ ακούσαμε μουσική του Χατζιδάκι που έγραψε κι αυτός πολύ σημαντικά τραγούδια και μουσική που είναι από τις σημαντικότερα έργα που θα μπορούσε κανείς να είναι περήφανος που ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό είπε ο κπρωθυπουργός (σ σ τα έργο του Μάνου Χατζιδάκι στην Ν. Υόρκη είναι το «Reflections», ενώ εικόνες από την Ν. Υόρκη τον ενέπνευσαν στο έργο του «Χαμόγελο της Τζοκόντας»)".

Η έξοχη μαθητική χορωδία του σχολείου υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό με τα τραγούδια "Έλα πάρε μου την λύπη", των Ν. Γκάτσου - Μ. Χατζιδάκι, "Κάθε κήπος" (από την Οδό Ονείρων του Μάνου Χατζιδάκι) και "Πόσα γράφει η αγάπη ακόμα" των Δ. Γαλάνη - Λ. Νικολακοπούλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει βαθιές ρίζες αιώνων "και αυτό δεν το σηματοδοτούν μόνο οι εικονογραφήσεις που έχετε στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού σας Κέντρου. (σ σ. υπάρχουν δύο μεγάλες εικονογραφήσεις του Παρθενώνα και της Αγίας Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη)" και υπογράμμισε ότι "ο ελληνικός πολιτισμός είναι η Ελλάδα, αλλά έχει παρελθόν και μέλλον, έχει συνέχεια".

Απευθυνόμενος, ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως γνωρίζει ότι είναι συνεχιστές εκείνης της παράδοσης, όπου κάθε ελληνική οικογένεια, χρόνια τώρα, "έχει ένα μεράκι, έναν καημό: να σπουδάσουν τα παιδιά και να γίνουν καλύτεροι από τους γονείς".

"Κι αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα που έχει οδηγήσει την Ελλάδα να έχει σε όλο τον κόσμο παιδιά, σπουδαίους επιστήμονες και ανθρώπους. Αυτήν την ιδιαιτερότητα πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε. Τα τελευταία χρόνια η κρίση έχει οδηγήσει, όπως τους γονείς σας και τους παππούδες σας, ξανά νέους ανθρώπους, αυτή την φορά υψηλά μορφωμένους και εξειδικευμένους στο εξωτερικό και έχουν έλθει και εδώ. Αυτοί οι άνθρωποι είναι για μένα η κινητήριος δύναμη της προσπάθειάς μας να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Είπε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το δυναμικό αυτό των νέων επιστημόνων, προσθέτοντας πως στο συγκεκριμένο σχολείο υπάρχει μια πολύ καλή παράδοση υψηλών επιτυχιών και συνέχισης των σπουδών στα καλύτερα πανεπιστήμια.

"Σας εύχομαι να συνεχίσετε αυτήν την παράδοση, να γίνετε επιστήμονες, να αποκτήσετε γνώση, η γνώση είναι το σημαντικότερο εφόδιο στη σύγχρονη δύσκολη και ανταγωνιστκή εποχή" πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στους μαθητές ότι πρέπει να είναι υπερήφανοι για την Ελλάδα, όχι μόνο για τον πολιτισμό και την ιστορία της, αλλά γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές και παναθρώπινες αξίες, από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την γέννηση της Δημοκρατίας έως και σήμερα που αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο που έχει χαθεί, αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης στην μεγάλη προσφυγική κρίση".

"Οι παππούδες σας, οι γονείς σας, ήλθαν μετανάστες και πολλοί άλλοι, πρόσφυγες από την Μ. Ασία, εδώ στις ΗΠΑ. Η δεύτερή σας πατρίδα -η Αμερική- άνοιξε τις αγκαλιές της γι' αυτούς, τους ενέταξε, τους έκανε ισότιμα μέλη της αμερικανικής κοινωνίας και σε πολλούς από αυτούς έδωσε την δυνατότητα να είναι σήμερα πολύ σημαντικοί άνθρωποι, είτε στην πολιτική, είτε στις επιστήμες, είτε στις επιχειρήσεις. Εμείς σήμερα προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο και να ανταποδώσουμε σε πρόσφυγες και μετανάστες άλλων εθνών και άλλων θρησκειών , αυτό που σε μας έδειξε πριν από πολλά χρόνια η δεύτερή σας πατρίδα, η Αμερική" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Αυτές τις παναθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς εκπροσωπεί η παλιά και σύγχρονη Ελλάδα και γι' αυτές πρέπει να είστε υπερήφανοι, και γι' αυτό πρέπει να είστε υπερήφανοι που είστε Έλληνες και σας ζητώ να κρατήσετε βαθιά μες στην ψυχή και στην καρδιά σας την Ελλάδα, όπως το κάνατε τόσο καιρό" κατέληξε στον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό προσφώνησαν επίσης ο διευθυντής του σχολείου δρ. Αναστάσιος Κουλουρμάτης, και ο πρόεδρος επί πολλές δεκαετίες της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης. Ο διευθυντής του σχολείου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να διατηρηθούν και να καλλιεργηθούν ήθη, έθιμα, γλώσσα, κουλτούρα, ιστορία και θρησκεία, ενώ ο Νίκος Ανδριώτης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε μεταξύ άλλων, ότι "είμαστε δύσκολος λαός, αλλά είμαστε και φιλότιμος λαός. Από το υστέρημά μας, γι' αυτά τα βλαστάρια της τρίτης γενιάς κρατάμε όρθια το σχολείο και την κοινότητα. Αν καταφέρετε να αγγίξετε αυτό το φιλότιμο, ήδη είναι μια επιτυχία".

Τέλος, τον πρωθυπουργό προσφώνησε και ο ιερατικός προϊστάμενος, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News