default-image

Τόσκας για Αμυγδαλέζα: Μόνο καταραμένες συνθήκες υπάρχουν

Ελλάδα
Τόσκας για Αμυγδαλέζα: Μόνο καταραμένες συνθήκες υπάρχουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως «σημαία» για την αποστολή πολλαπλών μηνυμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά κυρίως προς τους πρόσφυγες που αναζητούν την τύχη τους στην Ευρώπη, παρουσίασε την Τετάρτη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τους νέους χώρους που ανακαινίστηκαν, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στο παλιό κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα Αττικής, για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων και των οικογενειών τους, που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε το πρωί τους χώρους, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του ΔΟΜ στην Ελλάδα Δανιήλ Εσδρά, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, αρμόδιο για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο και επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ., και επιθεώρησαν τα σπίτια-κοντέινερ που έχουν ανακαινιστεί, συνομίλησαν με τους πρόσφυγες και ενημερώθηκαν για τις συνθήκες λειτουργίας του κέντρου.

Όπως έγινε γνωστό, ο χώρος ανακαινίστηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη φιλοξενία, διάρκειας έως και 10 ημερών, μόνο οικογενειών με μικρά παιδιά που εξέφρασαν την απόφασή τους να επιστρέψουν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους, με τη στήριξη του σχετικού προγράμματος του ΔΟΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πρόσφυγες οφείλουν να κάνουν άρση των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου, οπότε αυτομάτως περνούν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, σε συνθήκες κράτησης και μεταφέρονται από τα hot spots των νησιών στην Αμυγδαλέζα, μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήρια από τις πρεσβείες και να αναχωρήσουν αεροπορικώς, συνοδευόμενοι, για τις χώρες καταγωγής τους.

Για όλη αυτή την διαδικασία φροντίζει ο ΔΟΜ, που έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη συνεργασία από όλες τις διπλωματικές και άλλες αρχές.

Για την παροχή ανθρώπινων συνθηκών στις οικογένειες των προσφύγων έγιναν σημαντικές βελτιώσεις στα σπιτάκια της Αμυγδαλέζας, με τοποθέτηση κλιματιστικών για ψύξη και θέρμανση, πλήρους οικιακού εξοπλισμού, αλλά και ίντερνετ.

Ο ΔΟΜ θα εφοδιάζει όλους όσοι περνούν από την Αμυγδαλέζα με είδη πρώτης ανάγκης (οδοντόβουρτες, σαπούνια, κλπ), ενώ στον χώρο λειτουργεί και παιδική χαρά.

Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν για το Ιράκ δύο οικογένειες, και συγκεκριμένα 14 άτομα (10 μικρά παιδιά με τους γονείς τους), ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αναχώρησαν, με το πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, άλλα 46 άτομα.

Οι χώροι που έχουν ανακαινιστεί μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 300 άτομα.

«Υπάρχουν τρεις δρόμοι για τους πρόσφυγες στη χώρα μας. Ο δρόμος μετεγκατάστασης στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον γίνουν δεκτοί από τις άλλες χώρες, η επιστροφή πίσω στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, και η εθελούσια επιστροφή στην χώρα τους» ανέφερε, μετά το πέρας της επίσκεψής του στην Αμυγδαλέζα ο Νίκος Τόσκας.

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με την απόφαση να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό ένα κέντρο που είχε κλείσει από τη σημερινή κυβέρνηση με το αιτιολογικό ότι ήταν απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «δεν υπάρχουν καταραμένοι τόποι, υπάρχουν καταραμένες συνθήκες σε κάθε τόπο. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε με τον ΔΟΜ για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σ' αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να γυρίσουν πίσω και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη. Οπότε είναι καλύτερα να παλέψεις στον τόπο σου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Εσδράς τόνισε ότι «ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της προσπάθειας ήταν κατ' αρχήν να βγάλουμε την αρνητική αύρα που είχε η Αμυγδαλέζα όλον αυτό τον καιρό. Θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι αυτοί, έστω και για λίγες μέρες που θα μείνουν εδώ, μέχρι να βγουν τα χαρτιά τους, θα πρέπει να ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες και πολύ ανθρώπινες και αυτό κάναμε».

Τέλος, ο κ. Φιλιππάκος ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ανακαίνιση του χώρου και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες έχουν αποδείξει την ανθρώπινη πλευρά τους και την ευαισθησία με την οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτοί οι άνθρωποι.

Πηγή: in.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News