Ελλάδα

Αντεπίθεση Τσίπρα: Επικίνδυνες εξαγγελίες από τη ΔΕΘ

Ως επικίνδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία εξαγγελίες, που συνθέτουν ένα σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως επικίνδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία εξαγγελίες, που συνθέτουν ένα σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ., τον οποίο και κατηγόρησε ότι είναι βασιλικότερος του... βασιλέως σε ό,τι αφορά τις μνημονιακές απαιτήσεις των δανειστών.

«Παραμένει το καλό παιδί των δανειστών, που θα βρίσκεται πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά από κάθε παράλογη απαίτηση που θα ρίχνουν κάθε φορά στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και κατηγόρησε πως πλέει με ένα σταθερό τετράπτυχο μπούσουλα: περικοπές - απολύσεις - ξεπούλημα - απορρύθμιση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι οι στρατηγικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική και ιδεολογική κυριαρχία στην Ελλάδα και για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη παραμένουν κυρίαρχος στόχος του κόμματος και της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι όλα όσα εξήγγειλε πριν από μία εβδομάδα από το βήμα της 81ης ΔΕΘ ισχύουν στο ακέραιο!

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι «είναι φόρος που η Ν.Δ. εφηύρε, τον υλοποίησε, δεσμεύτηκε γι' αυτόν», και η κυβέρνηση έδωσε μάχη κατά τη διαπραγμάτευση.

Για την εξαγγελία Μητσοτάκη αναφορικά με τη εξοικονόμηση 150 εκατ. από τις προβλεπόμενες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό για τους δασκάλους, τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους πυροσβέστες και τους αστυνομικούς, που έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται πάνω από 40% από το 2010, για τις ωριμάνσεις και τα ειδικά μισθολόγια.

Για τα 75 εκατομμύρια ευρώ που είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα εξοικονομήσει από την υπάρχουσα σχέση προσλήψεων και αποχωρήσεων από το Δημόσιο, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως με τέτοιο πρόγραμμα θα ματαιωθούν προσλήψεις για τις οποίες η κυβέρνηση έδωσε μάχη με τους θεσμούς, για να μη γονατίσουν νοσοκομεία και σχολεία.

«Η εμμονή τού κ. Μητσοτάκη εναντίον του δημόσιου τομέα θα ήταν γραφική αν δεν ήταν επικίνδυνη», πρόσθεσε και κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να απαντήσει: «Είπε 20 εκατομμύρια ευρώ από τη συγχώνευση κτηριακών υποδομών. Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Μήπως σημαίνει νέο κλείσιμο σχολείων; Νέο κλείσιμο νοσοκομείων; Είπε 400 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από εκχωρήσεις υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα. Ποιες είναι αλήθεια αυτές οι δομές του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δε μας τις λέει; Μήπως εννοεί την κατάργηση του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση; Και τι είναι αυτές οι εκχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα; Προφανώς εννοεί τους εργολάβους με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, που όχι μόνο δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας σε νοσοκομεία και υπουργεία, αλλά αποδείχτηκε ότι κοστίζουν και πολύ ακριβότερα στο ελληνικό Δημόσιο.

Είπε 100 εκατ. ευρώ με συμψηφισμό οφειλών στον ΟΓΑ με τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σκοπεύει, λοιπόν, να κόψει κάθε ρευστότητα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, ώστε να συγκεντρωθεί η παραγωγή στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και χιλιάδες αγρότες να βρεθούν στον αέρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι σχεδιάζει να περικόψει κι άλλο τον κοινωνικό προϋπολογισμό, να αφαιρέσει από την κοινωνική πλειοψηφία, για να επιστρέψει στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαρκώς συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις κάποιων εκ των δανειστών, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές του.

«Σπάμε αβγά»

«Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τα κότσια να σπάμε αβγά», δήλωσε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, που ξεζούμισαν τη χώρα στην περίοδο της ανάπτυξης και τη λεηλάτησαν στην περίοδο της κρίσης.

«Όλες οι γερασμένες δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας έχουν συμμαχήσει σήμερα ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή μας. Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν. Διότι είναι σήμερα που οι ολιγάρχες και το παλιό πολιτικό σύστημα καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνησή μας όχι μόνο δεν είναι παρένθεση, αλλά ότι έχει γερές ρίζες και είναι πιο σταθερή από ποτέ. Γιατί, παρά τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης, κρατήσαμε, και σήμερα η Ελλάδα δεν είναι το "μαύρο πρόβατο", αλλά σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Προβάδισμα 7,1% της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα που εντείνονται τα εκατέρωθεν "πυρά" Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, με φόντο την 81η ΔΕΘ, νέα πανελλαδική δημοσκόπηση, που έγινε τη χρονική περίοδο 12-15 Σεπτεμβρίου, ήρθε να καταγράψει προβάδισμα 7,1% στη Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για την εφημερίδα "Παραπολιτικά" στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των έγκυρων), η Ν.Δ. συγκεντρώνει 26,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19%.

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,9%, ΚΚΕ 6,1%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,6%, Ένωση Κεντρώων 3,4%, Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, ΑΝ.ΕΛ. 2,6%, ΛΑΕ 2,4%, Ποτάμι 1,8%, άλλο κόμμα 5,7%, αναποφάσιστοι 17,2%.

Σύμφωνα με την έρευνα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός κρίνεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με 28%, έναντι 21% του Αλέξη Τσίπρα.

Το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 85% ότι δεν είναι ικανοποιημένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια