default-image

Ξεκάθαρο προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
Ξεκάθαρο προβάδισμα Ν.Δ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλες δύο δημοσκοπήσεις κυκλοφόρησαν χθες και αμφότερες δίνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διαφορά μάλιστα να ξεπερνά τις 7 μονάδες.

Συγκεκριμένα, διαφορά 8 μονάδων και ποσοστό 21% καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Palmos Analysis για το tvxs.gr.

Την ίδια στιγμή, το γκάλοπ της Alco για τα "Παραπολιτικά" δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 7,1% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 26,1% έναντι 19%.

Όπως προκύπτει, η εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μεγαλύτερη κατά 7 μονάδες, με τη συσπείρωση στην αξιωματική αντιπολίτευση να φτάνει στο 83%, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται σταθερά σαν ο καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας προς τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το 75% των πολιτών δεν εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, ενώ ποσοστό ακόμα μεγαλύτερο, το 85%, δηλώνει μη ικανοποιημένο από την απόδοση της κυβέρνησης.

Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. εμφανίζει ποσοστό 21%, έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,1%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ένωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1%.

Αναποφάσιστο δηλώνει το 18% των ερωτηθέντων, λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δε θα ψηφίσει». «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» δηλώνει το 2,8% των ερωτηθέντων, ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%. Συνολικά, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δε θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 41,9%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εντός Βουλής βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ εκτός το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Με την αναγωγή, στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά διαμορφώνονται ως ακολούθως: Ν.Δ. 32%, ΣΥΡΙΖΑ 27%, ΚΚΕ 7,5%, Χρυσή Αυγή 7,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,5%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, Ποτάμι 2,5%, Ένωση Κεντρώων 2,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2%, Λαϊκή Ενότητα 1,5%, άλλο κόμμα 8%.

Από τον πίνακα που αφορά στις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και, αντιθέτως, ευρεία αποσυσπείρωση για το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι απ' όσους δηλώνουν ότι σήμερα θα ψήφιζαν Ν.Δ., το 2015 είχαν ψηφίσει επίσης Ν.Δ. και ένα 9% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίστοιχα, απ' όσους σήμερα δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, το 2015 το 1% είχε ψηφίσει Ν.Δ. και μόνο το 36% είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μέτωπο των εξαγγελιών, το 56% κρίνει θετικά μεν αλλά δε θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το 22% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 18% την κρίνει αρνητικά.

Επίσης, το 54% κρίνει θετικά αλλά δε θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Το 18% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 23% την κρίνει αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΘ, το 61% κρίνει αρνητικά την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, το 16% την κρίνει θετικά και το 20% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης

Αντίστοιχα, το 61% κρίνει αρνητικά τις απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, το 16% θετικά και το 22% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 30% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 43%, ενώ το 2% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. προηγείται με 61%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ποσοστό 21%, ενώ το 3% βλέπει πρώτο «άλλο κόμμα» (αυθόρμητη απάντηση) και το 15% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News