default-image

Ανοιχτή επιστολή στους γονείς του Ωραιοκάστρου

Ελλάδα
Ανοιχτή επιστολή στους γονείς του Ωραιοκάστρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος, σε ανοιχτή επιστολή του προς τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου.

Στην επιστολή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της νομιμότητας των ενεργειών των γονέων, δηλαδή, τις επιστολές που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν αποφάσεις τους «για τη μη ένταξη των παιδιών προσφύγων στο χώρο του σχολείου» και την απειλή τους με κατάληψη.

«Είμαι σίγουρος ότι είναι γνωστό σε όλους και όλες ότι ένας σύλλογος γονέων δεν συμμετέχει στις αποφάσεις της διοίκησης σχετικά με την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο και δεν έχει δικαίωμα να ζητά τον αποκλεισμό κατηγοριών παιδιών από τη σχολική φοίτηση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο και επί πλέον η διατύπωση του αιτήματος μπορεί να συνιστά μισαλλόδοξο και ρατσιστικό λόγο. Ούτε βέβαια έχει δικαίωμα να απειλεί με παράνομες πράξεις όπως η κατάληψη δημοσίων χώρων και μάλιστα αυτού του ίδιου του σχολείου» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μόσχος στην επιστολή του.

Παράλληλα, καλεί τους γονείς «για προβληματισμό και στάση ευθύνης απέναντι στα παιδιά και τα δικαιώματά τους, τα οποία εκ του νόμου καλείστε να σέβεστε και να υπερασπίζεστε» και τους προτρέπει «Τα παιδιά έχουν ανάγκη από το θετικό παράδειγμα των γονέων, που να προτρέπει στην προσεκτική διαχείριση της κάθε δυσκολίας ή πρόκλησης, στην ακρόαση των άλλων, στην ήρεμη επεξεργασία κάθε πληροφορίας που προξενεί φόβο ή απειλή και στην αποφυγή των ακραίων και επιθετικών αντιπαραθέσεων που διαχωρίζουν και αποξενώνουν τους ανθρώπους». Ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού υπογραμμίζει επίσης, ότι «Όλα τα παιδιά που φοιτούν στο Ελληνικό σχολείο έχουν δικαίωμα να νιώθουν διαρκώς ότι οι γονείς τους λειτουργούν ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων τους για ένα ελκυστικό, λειτουργικό και δημοκρατικό σχολείο», ενώ επισημαίνει σχετικά με τη συμβίωση των παιδιών με τα παιδιά των προσφύγων, «αν όλοι δουλέψουμε με προσοχή ώστε να είναι δημιουργικό και λειτουργικό, μπορεί να προσφέρει μια τεράστια σοφία στα παιδιά σας, στα παιδιά της χώρας μας, για όλη τους τη ζωή». Τέλος, ο κ Μόσχος προτείνει «μια απλή και έξω από τα φώτα της δημοσιότητας ενέργεια. Ας δώσουμε χρόνο να συζητήσουμε με τα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι από ένα τέτοιο διάλογο μπορούν να προκύψουν καλύτερες ιδέες, αντί της απλοϊκής και βίαιης στάσης του "οι πρόσφυγες μακριά από μας"».

Τον ερχόμενο μήνα προγραμματίζεται σειρά επισκέψεων του κ. Μόσχου και συνεργατών του σε χώρους φιλοξενίας και σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες θα περιληφθούν και αντίστοιχες συναντήσεις στο δήμο Ωραιοκάστρου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News