default-image

Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης

Απόψεις
Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι μία γνωστή εκκλησιαστική ρήση της Παλαιάς Διαθήκης με αρχαίες λαϊκές κοινωνικές ρίζες που μιλάει υπονοώντας την ματαιότητα των γήινων αγαθών και απολαύσεων.

*γράφει ο κ. Μαρίνος Παττακός

Η σοφία δεν αποτελεί προνόμιο των μεγάλων φωτεινών πνευμάτων, των διακεκριμένων επιστημόνων ή  κορυφαίων πολιτικών και θρησκευτικών ηγετών αλλά είναι συχνά προνόμιο και των απλών ανθρώπων του λαού.

Μέσα από μικρές φράσεις και λέξεις περιέχονται μεγάλες αλήθειες και σοφά συμπεράσματα από τη ζωή, που άλλοτε εκφράζονται άμεσα και άλλοτε έμμεσα και αλληγορικά. Πολλές από αυτές τις αλήθειες που έχουν γίνει παροιμιώδεις φράσεις τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινή συζήτηση χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορική τους προέλευση.

Το καλοκαίρι του 2016 πέρασε στη διάρκεια του ο9ποίου κυριάρχησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η συνεχιζόμενη ελληνική οικονομική κρίση, η ψήφιση της απλής αναλογικής, η νέα προσφυγική απειλή και η συζήτηση για την υποδοχή 2000 προσφύγων στην Κρήτη που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Και ενώ βρισκόμαστε στη μέση του Σεπτεμβρίου συνεχίζουμε την ίδια θεματογραφία, με την ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή να επιχειρεί να βρει τον βηματισμό της, προσπάθεια που συχνά επαναλαμβάνει από τον ένα Σεπτέμβρη στον άλλο, με εναλλασσόμενους ενίοτε πρωταγωνιστές εδώ και μία εξαετία, αναζητώντας μάτια το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της.

Διανύουμε περίοδο έντονης κινητικότητας των κομματικών επιτελείων που προετοιμάζουν την εμφάνιση των ηγετών στη διεθνή έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Εκπονούνται στρατηγικές υποβάλλονται σχέδια ομιλιών και νέα σκηνοθετικά ευρήματα για τις ανάγκες των τηλεοπτικών σόου, προκειμένου να απορροφήσουν την κοινωνική θλίψη, μοιράζοντας νέες υποσχετικές για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλο πρόβλημα για τη φετινή έκθεση θα είναι η αδυναμία των ηγετών να αντιστρέψουν την απογοήτευση και την απάθεια των πολιτών.

Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται ν αντιμετωπίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Η πρωτοβουλία του για τη συνάντηση των Αθηνών των ηγετών του Νότου και η επιδίωξη για την προβολή της δεν είναι ικανή να αντιστρέψει το διαμορφωθέν αρνητικό κλίμα.

Η ιστορική μετάλλαξη του από πολιτικό επαναστάτη της Αριστεράς και η προσγείωσή του στην σκληρή ευρωπαϊκή πραγματικότητα προκάλεσε αγεφύρωτο κοινωνικό ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και των παραπλανηθέντων ψηφοφόρων της.

Η σκληρή πολιτική πολεμική που θα ασκηθεί εναντίον του από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να οδηγήσει στην συσπείρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όμως η αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Στόχος των ηγετών της αντιπολίτευσης είναι ο εντοπισμός νέου κοινού σημείου επαφής με την κοινωνία. Το έργο αυτό έχει ξαναπαιχτεί και ο ρόλος των πρωταγωνιστών θα είναι δύσκολος. Η κοινωνία έχει απογοητευθεί αφού τα πάντα ευρίσκονται σε ύφεση και το μόνο που έχει σήμερα αυξηθεί είναι τα δύσπιστα πολιτικά αντανακλαστικά των πολιτών.

Ο λαός σήμερα δύσκολα εξαπατάται και δεν περιμένει ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει την κατάσταση στην προτεραία κατάσταση. Η αντίληψη ότι ο λαός θα συνεχίσει να εξαπατάται εναλλάξ από τους αντίπαλους πολιτικούς ηγέτες με επαναλαμβανόμενες διαφορετικές άυλες υποσχέσεις ανήκει στο παρελθόν. Το έργο της επόμενης κυβέρνησης στην μετά εποχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θεωρείται δύσκολο. Θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια εθνικού χαρακτήρα για να σωθεί τελικά ο τόπος.  Οι πληγές; Του διχασμού και της παραπλάνησης της κοινωνίας που είχε επενδύσει η στρατηγική της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ακόμη ανοικτές. Είναι νωπά στη μνήμη των Ελλήνων το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα των Εθνικών παρελάσεων και των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Όποιος ψήφιζε τα μνημόνια στο παρελθόν ήταν προδότης. Σήμερα τροφοδοτείται η αντίληψη ότι για όλα τα κακώς κείμενα φταίνε οι άλλοι και καλλιεργείται η λογική  «φταίτε εσείς για εκείνα που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς». Είναι οι πολιτικές συμπεριφορές που εξακολουθούν να «δηλητηριάζουν» τη Δημόσια ζωή του τόπου μας…

Σε λίγες ημέρες η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα κλείσει τις πύλες της, και μαζί της θα κλείσει ο κύκλος απομυθοποίησης του περιβόητου προγράμματος Θεσσαλονίκης 2014 του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός  δεν υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει μνημόνια, όμως υπάρχουν και χειρότερα, αφού εξακολουθεί να παρουσιάζει μια νέα εικονική πραγματικότητα, που ουδεμία σχέση έχει με την κατάσταση που εξακολουθούν να ζουν οι Έλληνες πολίτες.

Από την άλλη πλευρά σε αυτή την Έκθεση οι Έλληνες περιμένουν να γεννηθεί η νέα ελπίδα. Περιμένουν να ακούσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη έξω από το χορό της παροχολογίας για να συσπειρώσει τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που απαιτούν δραστικές αλλαγές στην οικονομία, στην αγορά, στην παιδεία,  στην  υγεία, στη μείωση των φόρων και των δημόσιων δαπανών. Με αυτό τον τρόπο μπορεί το πολιτικό  σκηνικό να διαμορφωθεί οριστικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με ένα ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα σε όλους τους τομείς. Διαφορετικά οι Έλληνες απογοητευμένοι δίκαια θα σιγοψιθυρίσουν λέγοντας: Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης...

*Ο κ. Παττακός είναι εντεταλμένος σύμβουλος στο Δήμο Ηρακλείου, για την Πολιτική Προστασία και τη Δημοτική Αστυνομία

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News