default-image

Κατρούγκαλος: "Οι άνεργοι δημοσιογράφοι να φτιάξουν... site"

Οικονομία
Κατρούγκαλος: "Οι άνεργοι δημοσιογράφοι να φτιάξουν... site"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα άκρως κυνικό τρόπο ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος, βρήκε "λύση" για όσους μείνουν άνεργοι από τα κανάλια που τελικά δεν θα πάρουν άδεια.

Να φτιάξουν… δικές τους ιστοσελίδες και να απασχοληθούν σε αυτές προτείνει η κυβέρνηση στους 1800 εργαζομένους των μη αδειοθοτηθέντων καναλιών, που εκτιμάται ότι θα μείνουν εκτός αγοράς εργασίας.  Η κυβέρνηση φαίνεται πως βρήκε αμέσως τη λύση με αυτοδιαχειριζόμενα  ενημερωτικά portals, αλλά και με την ενεργοποίηση προγράμματος επανένταξης.

Όπως επισημαίνει η κυβέρνηση κανένας εργαζόμενος στα κανάλια που λειτουργούν δεν θα χάσει τη δουλειά του, ενώ  μάλιστα θα βρουν θέσεις εργασίας και άλλοι άνεργοι του κλάδου. Επίσης, εκτιμά πως εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις τα επόμενα δύο έτη από όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανένταξης και εισάγεται ως κριτήριο της νόμιμης απασχόλησης ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μετά τους πανηγυρισμούς για την πάταξη της διαπλοκής ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των δημοσιογράφων και των τεχνικών σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη - παρουσία και του Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου, της Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Ολγα Γεροβασίλη και του Γ.Γ. Ενημέρωσης κ. Λ. Κρέτσου -  ως ένδειξη του  ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για το μέλλον των εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι εξαιτίας του ενδιαφέροντος της -αν και κατηγορήθηκε για «σοβιετική» επέμβαση στο διευθυντικό δικαίωμα- επέβαλε η κυβέρνηση ως όρο της αδειοδότησης ελάχιστη νόμιμη σύνθεση προσωπικού, διπλάσια από την αρχικά προβλεπόμενη.

Η λύση που βρήκε για τους ανέργους, απολυμένους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - εκτός από τα επιδόματα ανεργίας - είναι να καταρτιστεί ένα ακόμη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για ανέργους απολυμένους από τα ΜΜΕ (νέους και παλαιούς) και, επιπλέον, νέους χωρίς προηγούμενη απασχόληση και κατάρτιση για επαγγελματική ένταξη στο συγκεκριμένο κλάδο. Εκτός από το χορηγούμενο επίδομα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επιχορηγεί και την μικροεπιχειρηματικότητα στον κλάδο, π.χ. την ατομική ή συνεργατική από ανέργους δημιουργία ενός ενημερωτικού site.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν να τονίζουν ότι η αδειοδότηση των καναλιών ιδιωτικής τηλεόρασης αποτελεί, πρωταρχικά, θέμα κράτους δικαίου, νομιμότητας και εν τέλει δημοκρατίας. Η ρύθμισή του, όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου, απετέλεσε την πρώτη μεγάλη νίκη κατά της διαπλοκής.

Δέσμη μέτρων παρουσίασε ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στη συνάντηση αυτή  δέσμη μέτρων, η οποία έγινε καταρχήν δεκτή από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης. Πρόκειται για την προκήρυξη δύο προγραμμάτων, ενός με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Παγκοσμιοποίησης και ενός πρωτότυπου προγράμματος επανένταξης, το οποίο απευθύνεται σε όσους τυχόν χάσουν τη θέση εργασίας από τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν και των οποίων οι ιδιοκτήτες θα αποφασίσουν να μην λειτουργήσουν με άλλο τρόπο (συνδρομητικά, ως webtv κ.λ.π.), αλλά και σε όλους τους άλλους ανέργους αντίστοιχης ειδικότητας που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.

Βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος αυτού  είναι η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιταγή επανένταξης» που επιχορηγεί τη θέση εργασίας και η επιδίωξη να θέτουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας το νέο πήχη της κανονικότητας.

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι η τηλεοπτική επιχείρηση να μην έχει προχωρήσει σε απόλυση λόγω καταγγελίας το τελευταίο τρίμηνο πριν από την έναρξη εφαρμογής του.

α) Κατά την πρώτη φάση, η θέση εργασίας επιδοτείται με «επιταγή επανένταξης» ισόποση με το επίδομα ανεργίας και για όσο διάστημα διαρκεί το τελευταίο.  Η τηλεοπτική επιχείρηση υποχρεώνεται να συμπληρώσει το ποσό που χρειάζεται για πλήρη απασχόληση με αμοιβή αυτή που προβλεπόταν από την τελευταία σε ισχύ συλλογική σύμβαση εργασίας.

β) Κατά την δεύτερη φάση, που περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα που υπολείπεται από τη λήξη της πρώτης και μέχρι να συμπληρωθούν 24 μήνες αμιγούς απασχόλησης με τους όρους αυτής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό που αντιστοιχεί στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

γ) Η επιχείρηση υποχρεώνεται να μην απολύσει, με καταγγελία της θέσης εργασίας, κανένα εργαζόμενο καθ' όλο το 24μηνο της διάρκειας του προγράμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως και σε κάθε περίπτωση παράβασης άλλων όρων του προγράμματος, καταλογίζεται σε βάρος της το σύνολο της επιχορήγησης.

Κυβέρνηση: Φτιάξετε ιστοσελίδες όσοι μείνετε άνεργοι

Παράλληλα με το παραπάνω πρόγραμμα, θα καταρτιστεί ένα ακόμη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Παγκοσμιοποίησης για ανέργους απολυμένους από τα ΜΜΕ (νέους και παλαιούς) και, επιπλέον, νέους χωρίς προηγούμενη απασχόληση και κατάρτιση για επαγγελματική ένταξη στο συγκεκριμένο κλάδο. Εκτός από το χορηγούμενο επίδομα, το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επιχορηγεί και την μικροεπιχειρηματικότητα στον κλάδο, π.χ. την ατομική ή συνεργατική από ανέργους δημιουργία ενός ενημερωτικού site.

Με τον τρόπο αυτό κανένας εργαζόμενος στα κανάλια που λειτουργούν δεν θα χάσει τη δουλειά του, ενώ θα βρουν θέσεις εργασίας και άλλοι άνεργοι του κλάδου. Επίσης, εξασφαλίζεται ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις τα επόμενα δύο έτη από όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επανένταξης και εισάγεται ως κριτήριο της νόμιμης απασχόλησης ο σεβασμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Πηγή: protothema

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News