Ελλάδα

Xρειάζεται μεγαθυμία για την Κεντροαριστερά

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης παραχωρώντας συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα “FM 99,5” και τους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο & Μ. Προβατά, αναφέρθηκε στα ζητήματα του προσφυγικού, των τηλεοπτικών αδειών αλλά και των διεργασιών για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης παραχωρώντας συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα "FM 99,5" και τους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο & Μ. Προβατά, αναφέρθηκε στα ζητήματα του προσφυγικού, των τηλεοπτικών αδειών αλλά και των διεργασιών για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα του προσφυγικού δήλωσε: «Βλέπουμε ότι η συμφωνία δεν λειτουργεί, δηλαδή έχουν επιστραφεί 486 άτομα προς την Τουρκία από την Ελλάδα, οι περισσότεροι είναι τον Απρίλιο, ενώ 98 άτομα ακολούθησαν, μετά τον Μάιο μέχρι και σήμερα. Επίσης, η μετεγκατάσταση δεν λειτουργεί διότι από τις 66.400 που είχε συμφωνηθεί να πάνε προς την Ευρώπη, έχουν πάει μόνο 3.500. Πρακτικά η συμφωνία μένει όρθια λόγω των κλειστών συνόρων. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι δεν ρισκάρουν τη ζωή τους περνώντας το Αιγαίο για να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.»

«Ο Ερντογάν, βλέποντας την πολιτική κατάσταση στη Γερμανία, όπου ο κόσμος έχει εξοργιστεί απέναντι στη κ. Μέρκελ λόγω του προσφυγικού, όπως είδαμε και στις προχθεσινές τοπικές εκλογές, προσπαθεί να εκβιάσει την Ευρώπη με σκοπό αυτή να κάνει τα στραβά μάτια σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το πογκρόμ που διεξάγει στο εσωτερικό καθώς και για τις κινήσεις του στη Συρία.»

Για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών τόνισε: «Δεν αγοράστηκαν άδειες, αγοράστηκε πολιτική εξουσία και πολιτική επιρροή. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από το υπερβολικό αντίτιμο των τηλεοπτικών αδειών.»

Για την κεντροαριστερά, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ονόματα, όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα πολιτικά και θεσμικά θεμέλια για την ανασύσταση της.

Αναλυτικότερα δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ανήκουν στην Ευρωβουλή στην ίδια πολιτική ομάδα, και στην Ελληνική Βουλή ψηφίζουν σχεδόν πάντα με τον ίδιο τρόπο. Αυτό που είδαμε και στην χθεσινή δημοσκόπηση είναι ότι ο κόσμος που φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει και πώς να τοποθετηθεί σε σχέση με τα τερατώδη ψέματα που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο κόσμος ψάχνει κάπου να πάει και είναι μετέωρος σήμερα.»

«Το πολιτικό πλαίσιο της συνεννόησης υπάρχει. Ωστόσο, όταν ξεκινάς να δημιουργήσεις μια νέα παράταξη από τα πάνω προς τα κάτω και όχι το αντίστροφο, καταλήγεις να «κολλάς» στις προσωπικές ματαιοδοξίες. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε. Χρειάζεται μεγαθυμία. Κατανοώ και είναι ανθρώπινο να υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις στο εγχείρημα αλλά μια οριστική ματαίωσή του θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία.»

Σχόλια