Ελλάδα

Δημ. Χριστόπουλος: « Επιθετικά με ρεαλισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ως η αρχαιότερη από το 1922 παγκόσμια οργάνωση του είδους , στο τιμόνι έχει έναν έλληνα πανεπιστημιακό και μαχητή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον Δημήτρη Χριστόπουλο που εξελέγη Πρόεδρος της πριν 15 μέρες στο Γιοχάνεσμπουργκ  της Ν.Αφρικής από οργανώσεις σε 126 χώρες του πλανήτη.

Μιλώντας στον 9.84 σημείωσε πως η «νέα κανονικότητα» που μετά την υποχώρηση κοινωνικών δικαιωμάτων , οδήγησε σε αναίρεση και των ατομικών, η λιτότητα στον αναπτυγμένο κόσμο και οι πόλεμοι και η καταπίεση στο υπό ανάπτυξη κόσμο, δημιουργεί μία νέα κατάσταση. Χρειάζεται με πράξεις μία επθετική πολιτική ρεαλισμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα , με άμυνες και νέες συλλογικότητες και ολιγότερα λόγια θεωρίας για τα δικαιώματα.

Σχολιάζοντας την επαναφορά του προσφυγικού, ως απαίτηση της Γερμανίας αλλά και της Κομισιόν για επαναπροώθηση  προσφύγων στην Ελλάδα, υπενθύμισε την πάγια θέση του, ότι η αναχρονιστική συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙΙ αν δεν καταργηθεί και τυπικά, μαθηματικά θα μας οδηγήσει και σε τέτοιες καταστάσεις, αφού το κύμα ακραίων φοβικών κινημάτων σαρώνει σήμερα βασικές χώρες της Ε.Ε. που για λόγους μικροπολιτικής οι κυβερνήσεις τους , επιλέγουν μία ακόμη πιο συντηρητική ατζέντα στο θέμα.

Σχόλια