Ελλάδα

10 μονάδες προβάδισμα Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Διευρυμένη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας, αλλά και μάχη για την είσοδο στη Βουλή για τα περισσότερα από τα κόμματα, δείχνει δημοσκόπηση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ

Στις 10 μονάδες οι διαφορά υπέρ της Ν.Δ. σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 27,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεταξύ τους διαφορά, ωστόσο, να έχει μειωθεί κατά 1,5 μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση (28,5% έναντι 17% αντίστοιχα).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 7,5%, ακολουθούν στο 5,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, και η Ένωση Κεντρώων στο 3,5%.

Οι ΑΝΕΛ με 2% και το Ποτάμι με 1,5% εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής.

 Στο 17% έχει μετρηθεί η αποχή, στο 7% το άκυρο/λευκό, ενώ 9,5% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η υπεροχή της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται και στην παράσταση νίκης, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές από το 52,5% των ερωτηθέντων, έναντι του 18,5% που θεωρεί ότι θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση με 22 μονάδες θετικής και πολύ θετικής γνώμης και ακολουθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας με 19 μονάδες.

Ενόψει της ΔΕΘ, το 20% θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πιο αξιόπιστο πρόγραμμα, έναντι του 13% που υποστηρίζει τον κ. Τσίπρα.

 Το 57% απαντά «κανένας από τους δύο», δείχνοντας τη συνολικότερη κρίση αξιοπιστίας που διατρέχει το πολιτικό σύστημα.Στη δημοσκόπηση καταγράφεται ευρύτερη αποδοκιμασία του κυβερνητικού έργου και απαισιοδοξία για τις προοπτικές και το μέλλον. Το 81% των ερωτηθέντων απαντά ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».

Το 85,5% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Στο ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των μη ικανοποιημένων από τις κυβερνητικές επιδόσεις στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει το 72,5%. Αναφορικά με την προοπτική, 62% των πολιτών θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες έναντι μόλις του 7% που θεωρεί ότι μάλλον ή σίγουρα θα βελτιωθεί.

Σε ότι αφορά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, σε ποσοστό 64% οι πολίτες εκτιμούν ότι υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη διαδικασία.

Τέλος, όσον αφορά την προσφυγική κρίση, σε ποσοστό 66% οι πολίτες εμφανίζονται να διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς έναντι 20% που απαντούν ότι συμφωνούν.

Σχόλια