default-image

Οικονομική εκτροπή και μαύρο σε τέσσερις με τις νέες άδειες

Ελλάδα
Οικονομική εκτροπή και μαύρο σε τέσσερις με τις νέες άδειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα 246 εκατομμύρια ευρώ έφτασε το συνολικό τίμημα των αδειών, με την διαδικασία των ολοκληρώνεται περίπου στις 3 το πρωί της Παρασκευής διαρκώντας συνολικά στις 65 ώρες.

Το ποσό όπως συμφωνούν όλοι που έφτασε το κόστος της κάθε άδειας, είναι εξαιρετικά υψηλό, με χαρακτηριστική την δήλωση του Ιβάν Σαββίδη στο τέλος της διαδικασίας "(...) δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί τόσα πολλά χρήματα για μία άδεια στην Ελλάδα, (...) έκανα πίσω και στο τέλος έδωσα μηδενική προσφορά..."

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τις τελευταίες ώρες, το συνολικό ύψος κρίνεται τέτοιο που θα πρέπει να βάλει σε δεύτερες σκέψεις την Κυβέρνηση για το αν τελικά έγινε ο διαγωνισμός με κριτήριο την βιωσιμότητα. Γιατί με το να φτάσει το κόστος στα 60-80 περίπου εκατομμύρια ευρώ, πως θα μπορέσει τελικά ένας τηλεοπτικός σταθμός να αντεπεξέλθει χωρίς να δημιουργήσει βαθύ χρέος. Ουσιαστικά δηλαδή είναι μια κατάσταση στην οποία θα μπουν οι νέοι καναλάρχες, ερχόμενοι να βιώσουν την οικονομική συγκυρία για την οποία βασίστηκε ο λόγος της δημοπρασίας.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΠΗΡΑΝ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ

Βέβαια, θα μπορούσε να τεθεί και ζήτημα για το πως τελικά θα πληρωθούν αυτά τα ποσά στο κράτος. Αφού παρά την αισιοδοξία του υπουργού Παππά, εγείρονται ερωτήματα από το που οι επιχειρηματίες θα αντλήσουν πόρους για να καλύψουν αυτό το μεγάλο κεφάλαιο. Τα ποσά αυτά για λίγο, δεν έφτασαν το διπλάσιο της αρχικής εκτίμησης των 50 εκατομμυρίων, με τους υποψήφιους καναλάρχες να κλείνουν με έναν ανορθόδοξο τρόπο τρία 24ωρα μέσα σε μια δύσκολη διαδικασία.

Με ενδιαφέρον βέβαια αναμένεται και η εξέλιξη των προσφυγών και της δικαστικής διαμάχης, όπου θα ανάψει το "πράσινο" ή το "κόκκινο" φως για την εγκυρότητα του διαγωνισμου και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την συνέχεια.

Αγώνας αντοχής!

Η διαδικασία αναμενόταν εξαρχής ότι θα ήταν "αγώνας αντοχής" και όχι "σπριντ", ωστόσο εξελίχθηκε σε κανονικό... μαραθώνιο!

Το ανώτερο όριο που είχαν θέσει (σε επίπεδο εκτίμησης) οι αρμόδιοι της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης ήταν οι 70 ώρες, ωστόσο ουδείς περίμενε ότι τα πράγματα θα τραβούσαν τόσο... σε μάκρος. Η πιο "λογική" εκτίμηση ήταν οι 50 ώρες, ωστόσο αυτές ξεπεράστηκαν... χθες το μεσημέρι.

Οι έγκλειστοι της Καλλιθέας

Οι τέσσερις υποψήφιοι καναλάρχες και οι τέσσερις εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων συνέχισαν τη μαραθώνια διαδικασία για την εξασφάλιση μίας από τις τέσσερις υπερπολύτιμες άδειες εθνικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου, παραμένοντας στο κτήριο της ΓΓΕΕ, δίχως επαφή με τον "έξω κόσμο".

Αν και οι εκτιμήσεις ήθελαν την κάθε δημοπρασία να κρατά από 4 έως 6 ώρες, τελικά το χρονικό διάστημα ξεπέρασε - σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και βάσει της... κοινής λογικής, εκτιμώντας το διάστημα που παρέμεναν έγκλειστοι οι επιχειρηματίες - ένα μέσο όρο 11 και πλέον ωρών.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη άδεια δημοπρατήθηκε στο χρόνο-ρεκόρ των... 15 ωρών!

Η δημοπράτηση της τρίτης άδειας φέρεται να έχει διαρκέσει πάνω από 10 ώρες και να ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα χθες, ωστόσο όλα αυτά δεν μπορούσαν να επιβεβαιωθούν πριν ολοκληρωθούν τα πάντα και οι έγκλειστοι... βγουν έξω από το κτήριο της ΓΓΕΕ.

Πάντως, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι «η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά», διαψεύδοντας τις φήμες και τα σενάρια που είχαν εμφανιστεί νωρίτερα, και τα οποία υποστήριζαν πως έχουν εμφανιστεί επιπλοκές στη δημοπρασία και νέες ενστάσεις, κυρίως από τα επιχειρηματικά σχήματα που βλέπουν ότι χάνουν το παιχνίδι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό διέκοψαν για λίγο γύρω στις 5 το απόγευμα για να γευματίσουν και επέστρεψαν στη διαδικασία, συνεχίζοντας την υποβολή προσφορών έως αργά το βράδυ.

Οπότε κάπου γύρω στις 9 το βράδυ και αφού ο γενικικός γραμματέας δεν είχε κληθεί ακόμη στα γραφεία της ΓΓΕΕ, άρχισε να διαφαίνεται ότι οι επίδοξοι καναλάρχες θα "νυχτώσουν" για τρίτη μέρα στο κτήριο-φρούριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, χωρίς  να αποκλείεται να τους πιάσει και πάλι το ξημέρωμα και να πρέπει να περιμένουμε σήμερα το πρωί για να μάθουμε το αποτέλεσμα του απίστευτου και μάλλον τραγελαφικού διαγωνισμού.

Κι αυτό καθώς, αν ο τελευταίος κύκλος επανεκκίνησε στις 5 το απόγευμα, μιας και η κρισιμότητα είναι τεράστια και έχουν απομείνει πέντε διεκδικητές που... θα παίξουν τα ρέστα τους για την τελευταία άδεια, ουδείς μπορούσε να προβλέψει πόσο θα διαρκούσε. Ωστόσο, πληροφορίες ήθελαν τον ταξίαρχο, επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που περιφρουρεί τη διαδικασία, να έχει διαβεβαιώσει κάποιους από τους μετέχοντες ότι η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν «το αργότερο έως τις πρώτες πρωινές ώρες».  

Ο τελευταίος γύρος

Μέχρι τώρα, όπως σημειώσαμε, κάθε δημοπρασία διήρκεσε πάνω από δέκα ώρες, με τον πρώτο γύρο να ξεκινά το πρωί της Τρίτης και να ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, έπειτα από μια μάχη οκτώ υποψηφίων και δεκαπέντε ωρών!

Επειδή ο τελευταίος γύρος θεωρείται ο κρισιμότερος όλων, ενδεχομένως η διάρκειά του να ξεπεράσει κι αυτή του πρώτου γύρου, αν και σε αυτόν μετέχουν τρεις λιγότεροι, που έχουν ήδη αναδειχτεί υπερθεματιστές.

Από τη διάρκεια της διαδικασίας εξάλλου - καθώς δεν έχει διαρρεύσει η παραμικρή λεπτομέρεια για την ταυτότητα των νικητών και τις τελικές προσφορές που υπέβαλλαν - προκύπτει το συμπέρασμα ότι το τίμημα της κάθε τηλεοπτικής άδειας θα πρέπει να έχει φτάσει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με τους διεκδικητές της να φτάνουν στα όρια τους αρχικούς τους προϋπολογισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση βεβαίως οι πλέον "ευνοημένοι" είναι οι όμιλοι που εκπροσωπούνται από τους μεγαλομετόχους τους, οι οποίοι μπορούν να κάνουν και την... υπέρβαση, αν κρίνουν ότι αυτό θεωρείται απαραίτητο, ενώ εκείνοι που εκπροσωπούνται από ανώτερα διοικητικά στελέχη προφανώς έχουν συγκεκριμένες οδηγίες και όρια στα οποία μπορούν να κινηθούν.

Όπως, επίσης, έχει γίνει γνωστό, οι πόρτες της ΓΓΕΕ θα ανοίξουν, αφού προηγουμένως συνταχθεί το πρακτικό ολοκλήρωσης του διαγωνισμού, το οποίο θα κληθούν να συνυπογράψουν τα επιτελεία των τεσσάρων εταιρικών σχημάτων που επικράτησαν, για να δοθεί στη συνέχεια στη δημοσιότητα.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, θα ακολουθήσει άμεσος έλεγχος των "πόθεν έσχες" των τεσσάρων εταιρειών που επικράτησαν, για να διαπιστωθεί η νομιμότητα του τιμήματος που πρόσφεραν και στη συνέχεια θα αποδοθούν και επίσημα οι τηλεοπτικές άδειες, αφού προηγουμένως καταβληθεί το 30% της τελικής προσφοράς. Όπως έχει ήδη δηλώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, εντός 90 ημερών η Digea θα υποχρεωθεί να μεταδίδει στο εξής μόνο το σήμα των αδειοδοτημένων σταθμών.

Οι εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα - Σύσκεψη Κρέτσου με Τσίπρα

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης κ. Κρέτσος βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, λίγο πριν τις 8 το βράδυ. Εν συνεχεία, ο κ. Κρέτσος αποχώρησε από το Μαξίμου, αλλά όχι με κατεύθυνση το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιστρέψει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Νωρίτερα, ερωτηθείς ο κ. Κρέτσος μιλώντας στο Real Fm για το θέμα των αδειών και για το αν θα υπάρξει πέμπτη άδεια, δήλωσε ότι η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας δεν προήλθε αυθαίρετα, αλλά βάσει μελέτης, η οποία υπογράμμιζε ότι η τιμή βγαίνει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της αγοράς. Μόνο αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορέσει να υπάρξει μια πέμπτη άδεια, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας, προκειμένου να έχουμε «πραγματικά βιώσιμα οικονομικά σχήματα, τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από πιέσεις».

Ταυτόχρονα, πάντως, υπήρξε και αντίδραση του ΚΚΕ για το διαγωνισμό. «Ούτε το κυβερνητικό παραμύθι για "δίκαιη ανάπτυξη", ούτε ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός των ημερών, με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μπορούν να κρύψουν τη σκληρή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας, με τη φοροληστεία, με τη μείωση συντάξεων, με τα παλιά και νέα μέτρα, που θα διατηρηθούν και στη φάση της όποιας ανάκαμψης», αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις πολιτικές εξελίξεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News