default-image

Μπάχαλο στους παιδικούς – Μία πιθανή εξήγηση

Απόψεις
Μπάχαλο στους παιδικούς – Μία πιθανή εξήγηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπεράσματα για το μπάχαλο με τα voucher και τους παιδικούς σταθμούς ίσως εξαχθούν όταν λάβουν απαντήσεις τα ερωτήματα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης των "Ενεργών Πολιτών" Ηλία Λυγερού.

Ο κ. Λυγερός επιθυμεί να μάθει πόσες θέσεις νηπίων και βρεφών πρόσφεραν (χωριστά) οι δημοτικοί και ιδιωτικοί σταθμοί του Ηρακλείου για τη σχολική περίοδο 2016-17. Επιπλέον, πόσες από αυτές ικανοποιήθηκαν από το ΕΣΠΑ και πόσες εγγραφές έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Αν αποδειχτεί πως οι προσφερόμενες θέσεις δεν παρεκκλίνουν από τον αριθμό των voucher που εκδόθηκαν (πράγμα το οποίο είναι και το πιθανότερο), τότε το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι πως όλοι οι γονείς απλά επιθυμούν το καλύτερο για τα παιδιά τους!

Και εξηγούμε το γιατί:

Σύμφωνα με το παλιό σύστημα, κάθε γονέας ήξερε εκ των προτέρων σε ποιο παιδικό "πέτυχε" το παιδί του. Η ΕΕΤΑΑ από μόνη της εμφάνιζε ως επιτυχόντες τόσους μαθητές όσες και οι θέσεις που είχε "δώσει" ανά παιδικό σταθμό τόσο ο Δήμος Ηρακλείου, όσο και οι ιδιώτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Για παράδειγμα, στον παιδικό σταθμό της Παναγίτσας Μασταμπά δίνονταν για κάλυψη μέσω ΕΣΠΑ 50 θέσεις. Η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωνε 50 επιτυχόντες για την Παναγίτσα, συν κάποιους επιλαχόντες...

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, κάθε γονέας μπορεί θεωρητικά να εγγράψει το παιδί του με το voucher του σε όποιο παιδικό σταθμό επιθυμεί. Δημοτικό ή ιδιωτικό. Αποτέλεσμα; Να σπεύσουν οι περισσότεροι γονείς με το voucher τους στο χέρι στους έχοντες τη φήμη ως "καλούς" ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και να "τρώνε" τη μια ψυχρολουσία μετά την άλλη. Διότι στην πλειονότητά τους οι "καλοί" ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί με την εξασφαλισμένη "πελατεία" δεν έχουν λόγο να προσφέρουν πολλές θέσεις στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Φανταστείτε, λοιπόν, ένα τέτοιο σταθμό να έχει δώσει 10 θέσεις και να έχουν πάει 200 και 300 γονείς, ζητώντας εγγραφή. Πόσα "όχι" θα ειπωθούν; Και αν ο κάθε γονιός έχει πάει κατά προτεραιότητα στους θεωρούμενους ως κορυφαίους παιδικούς του Ηρακλείου και του λένε όλοι "όχι", τι θα γίνει; Θα βγει ο άνθρωπος και θα καταγγείλει πως πήρε voucher για θέσεις που δεν υπάρχουν.

Η αλήθεια είναι πάντως πως ο επικεφαλής του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τη συγκεκριμένη δυσλειτουργία. Και είχε δώσει μάλιστα το συγκεκριμένο παράδειγμα: «Έστω ότι στον παιδικό σταθμό της Παναγίτσας, με τις 50 θέσεις, εμφανιστούν 60 άτομα για εγγραφή. Τι θα γίνει; Με ποιο κριτήριο θα επιλέξουμε τους 10 που θα μείνουν εκτός;».

Ως μόνη λύση φάνταζε τότε να είναι να προτείνεται στους "πλεονάζοντες" η μετακίνηση σε όμορο παιδικό σταθμό με κενές θέσεις ΕΣΠΑ... Εφόσον οι γονείς τώρα δεχτούν να πάνε όπου υπάρχει θέση, τότε εκτιμάται πως δε θα μείνει εκτός κανένα νήπιο, αλλά ίσως μόνο κάποια βρέφη.

Το "γιατί"...

Αυτό που αναρωτιούνται πολλοί γονείς είναι γιατί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος η ΕΕΤΑA, δημιουργώντας όλα αυτά τα προβλήματα. Μια εξήγηση που υπάρχει, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από την Ευρώπη, είναι ότι επιδιώκεται - διά της πλαγίας - η αναβάθμιση των υπηρεσιών των παιδικών σταθμών.

Σε αρκετές πόλεις του αναπτυγμένου κόσμου λειτουργεί το σύστημα του voucher όχι μόνο για τους παιδικούς σταθμούς, αλλά επίσης για τα δημοτικά σχολεία, τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα νηπιαγωγεία. Κάθε γονέας παίρνει τόσα voucher, όσα και τα παιδιά του. Με αυτά, τα εγγράφει σε όποιο σχολείο θέλει.

Έτσι, όλα τα σχολεία, ακόμα και τα δημόσια, επιδιώκουν να έχουν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ώστε οι γονείς να τα προτιμούν και να έχουν εγγραφές. Κι αυτό γιατί όσο μειώνονται οι εγγραφές, τόσο μειώνονται και οι θέσεις του προσωπικού, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ελάχιστων εγγραφών, τα σχολεία κλείνουν...

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News