Ελλάδα

Αν καταρρεύσει η συμφωνία θα έρθουν 180.000 πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών θα βρεθεί η Ελλάδα αν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

Αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων και μεταναστών θα βρεθεί η Ελλάδα αν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνέντευξη τύπου παρουσία του επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λε Κλερκ και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), προειδοποίησε ότι θα βρεθούν στη χώρα άλλοι 180.000 πρόσφυγες στην περίπτωση που η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ακυρωθεί.

Κάνοντας απολογισμό για τη διαδικασία προκαταγραφής των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια ο κ. Μουζάλας είπε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα θα υλοποιηθεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Όπως είπε μέχρι τότε και σταδιακά ανά μήνα θα προστίθενται οι νέοι καταυλισμοί προκειμένου να αποφορτίζουν την ασφυκτική κατάσταση στους ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν γνωρίζει που βρίσκονται 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, όσοι δηλαδή δεν έχουν προσέλθει στη διαδικασία προκαταγραφής.

Ωστόσο η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Μουζάλας προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι εγκλωβισμένοι μετανάστες στην Ελλάδα να έχουν δικαιώματα παιδείας, εργασιας, στέγασης και υγείας.

Όσον αφορά αυτή καθ' αυτή την προκαταγραφή βάσει των στοιχείων που παρουσίασε για το διάστημα 9 Ιουνίου-30 Ιουλίου:

?      έχουν προκαταγραφεί 27.592 πρόσφυγες και μετανάστες

?      από αυτούς το 57% είναι άνδρες και το 43% είναι γυναίκες

?      υπάρχουν επίσης 1.225 ασυνόδευτα παιδιά στους καταυλισμούς

?      σχεδόν μια στις δύο οικογένειες (το 48%) των οικογενειών που συμμετείχαν στην προκαταγραφή έχουν από δύο παιδιά και πάνω

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια