default-image

Επιτέλους ειδικό γυμνάσιο στο Ρέθυμνο

Ελλάδα
Επιτέλους ειδικό γυμνάσιο στο Ρέθυμνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από προσπάθειες ετών, ο δήμος Ρεθύμνου κατάφερε να εξασφαλίσει την ίδρυση και λειτουργία ειδικού επαγγελματικού γυμνασίου, αφού υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας το σχετικό ΦΕΚ. Στον αέρα βρίσκεται, όμως, η λειτουργία του νέου σχολείου και η ειδική αγωγή πανελλαδικά, επειδή τα σχετικά χρήματα του ΕΣΠΑ εξαντλήθηκαν και είναι αβέβαιο αν θα γίνουν φέτος προσλήψεις αναπληρωτών για την ειδική αγωγή των μαθητών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.

Πυρετωδώς προετοιμάζει τη λειτουργία του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Ρέθυμνο η δημοτική Αρχή μετά και την επίσημη ίδρυση και λειτουργία της εκπαιδευτικής δομής με τη σφραγίδα του υπουργού Παιδείας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παιδείας, Γιώργο Γεωργαλή, το σχολείο θα φιλοξενηθεί για δύο χρόνια στο παλιό δημοτικό σχολείο Γερανίου και όταν πλέον θα έχει αποφοίτους για τη λειτουργία και λυκείου, γίνονται προσπάθειες να στεγαστεί η δομή στο κτίριο του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) στον κόμβο Αμαρίου.  

Και ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να βρει λύσεις σε χαλεπούς καιρούς για την ειδική αγωγή, η κατάσταση είναι διαχρονικά απελπιστική και βαίνει επιδεινούμενη. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την ειδική αγωγή εξαντλήθηκαν, με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας πλέον να σχεδιάζει ως εναλλακτική, τη σχετική επιμόρφωση των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών στη γενική αγωγή για να υπηρετήσουν στην ειδική αγωγή, ενώ όπως σχολιάζει η Μαρίνα Κακαζιάνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Ειδικής Αγωγής, αφενός απαιτείται σταθερότητα στις δομές ειδικής αγωγής, αφού οι μαθητές χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, όμως αυτό όχι μόνο πια δεν εξασφαλίζεται έστω και καθυστερημένα, αλλά αφετέρου καταστρατηγείται και καλούνται εκπαιδευτικοί που ενδεχομένως να μην επιθυμούν να ασχοληθούν με την ειδική αγωγή, να το πράξουν αναγκαστικά και όσοι το έχουν μεράκι και έχουν αφιερώσει ζωή και σπουδές, να μείνουν άνεργοι.

Το 90% αγγίζουν οι αναπληρωτές στην ειδική αγωγή και όχι μόνο δεν υπάρχει προοπτική μόνιμης πρόσληψης, αλλά με πρόσφατη τροπολογία, τινάζονται στον αέρα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής.

Στις 5 Αυγούστου ήρθε στην επιφάνεια η ντροπιαστική τροπολογία, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης Σταμάτης, πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής, καταγγέλλοντας το υπουργείο Παιδείας ότι τηρεί την τακτική... πονάει κεφάλι; κόβω κεφάλι!

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News