default-image

Κυβέρνηση: Καταμερισμός του βάρους των προσφύγων παντού

Ελλάδα
Κυβέρνηση: Καταμερισμός του βάρους των προσφύγων παντού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταμερισμό του βάρους του προσφυγικού σε όλη την επικράτεια θέλει η κυβέρνηση χωρίς όμως όπως κατήγγειλαν και οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης κατά την χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ να είναι γνωστός ο εθνικός σχεδιασμός με τους αιρετούς να καταγγέλλουν  κινήσεις του ποδαριού.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη συμμετείχε στη Μυτιλήνη σε δύο συσκέψεις, μια με αυτοδιοικητικούς και μια με φορείς της Λέσβου, για τις επιπτώσεις του προσφυγικού στην τοπική οικονομία με τον προβληματισμό από τους τοπικούς φορείς να είναι έντονος και τον Υπουργό Εσωτερικών να επαναλαμβάνει ότι θα πρέπει το βάρος να κατανεμηθεί ισομερώς σε όλους τους δήμους της χώρας βάση του πληθυσμού της.

Αυτό βέβαια γεννάει νέα ερωτήματα για το κατά πόσο οι πρόσφυγες που θα έρθουν στην Κρήτη θα είναι 2000 όπως είπε ο Γιάννης Μουζάλας ή παραπάνω βάσει των δηλώσεων του Υπουργού Εσωτερικών που δείχνει καταμερισμό βάσει πληθυσμού. Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι ο Δήμος Ηρακλείου είναι μέσα στους 6 μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

«Το πρώτο ζήτημα που τίθεται είναι ότι δεν μπορεί η Μυτιλήνη και οι κάτοικοι της να εξακολουθούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΕΔΕ στη Σάμο, όλοι οι δήμοι της, ανάλογα με τον πληθυσμό τους, να φιλοξενήσουν κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στη Μυτιλήνη και στα άλλα νησιά. Και πρέπει να πω για άλλη μια φορά πως με αυτή την επίδειξη ανθρωπιστικού αποθέματος που δείξαμε ως ελληνικός λαός όλο αυτό το διάστημα, ας μην επηρεαζόμαστε από τη μιζέρια κάποιων λίγων. Αυτή η συμπεριφορά του ελληνικού λαού δεν πάει χαμένη, ούτε για τώρα ούτε για το μέλλον ούτε και για ζητήματα για την ασφάλεια που θέλει να νοιώθει κάθε χώρα. Και ο νοών νοείτω».

Οι αιρετοί της Κρήτης  εξαπέλυσαν χτες αιχμηρές βολές για τον τρόπο με τον οποίο η έρχονται στην Κρήτη 2000 πρόσφυγες χωρίς να πρώτα να έχει υπάρξει διαβούλευση και συνεννόηση. Όπως τονίστηκε από στην  διευρυμένη συνεδρίαση της ΠΕΔ οι Δήμαρχοι θέλουν να έχουν συγκεκριμένο σχεδιασμό στα χέρια τους για να τοποθετηθούν ενώ παράλληλα σημείωσαν ότι είναι επιβεβλημένη συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα παρουσία αυτή τη φορά όλων των αυτοδιοικητικών.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News