default-image

"Κλείδωσε" η σύγκληση της ΠΕΔ για τους πρόσφυγες

Κρήτη
"Κλείδωσε" η σύγκληση της ΠΕΔ για τους πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώ μαίνεται ανεξέλεγκτα η "φωτιά" που άναψαν... οι χειρισμοί του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, αλλά και οι δηλώσεις Μουζάλα, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ηράκλειο, για το μεταναστευτικό, έκτακτη σύσκεψη αναμένεται διεξαχθή στη Λότζια παρουσία των Δημάρχων του νομού Ηρακλείου  προκειμένου ο κ. Λαμπρινός να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες

Μετά τις πληροφορίες που είχε επισημάνει το neakriti.gr, "κλείδωσε" τελικά η σύγκληση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κρήτης για την ερχόμενη Παρασκευή 19 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι, όπου θα είναι παρόντες οι Δήμαρχοι του νησιού, ο κ. Λαμπρινός, ο Σταύρος Αρναουτάκης και πιθανόν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουκιαδάκης καθώς και τοπικοί φορείς.

Βολές από τη Νέα Δημοκρατία

Χθες, η Ν.Δ. προέβη σε σκληρή επιστολή προς τον Σταύρο Αρναουτάκη, ενώ στο νομό Χανίων έγιναν συσκέψεις αιρετών δημάρχων και φορέων, που κατηγορούν για προχειρότητα τόσο την ελληνική κυβέρνηση, όσο και τον κ. Λαμπρινό, ξεκαθαρίζοντας ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και δεν μπορεί να εξετάζεται "στο πόδι"!

«Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη 11 Αυγούστου, με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την επίσκεψη στο Ηράκλειο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα, με σκοπό το συντονισμό δράσεων για τη μετεγκατάσταση 2.000 μεταναστών στην Κρήτη», αναφέρει η Ν.Δ. προς το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

«Διαβάσαμε, μάλιστα, ότι αμέσως μετά το πέρας της συσκέψεως ελήφθησαν αποφάσεις "παρουσία των δημάρχων της Κρήτης και τοπικών βουλευτών". Το μεταναστευτικό αποτελεί μείζονος σημασίας εθνικό πρόβλημα, με σαφείς ανθρωπιστικές διαστάσεις, ωστόσο οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης μόνο από ανευθυνότητα μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του συνεχίζουν να χειρίζονται το μεταναστευτικό με λογική ασκήσεως επί χάρτου και να αγνοούν τις ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της νησιωτικής Ελλάδας.

Δυστυχώς, πολύ φοβούμαστε ότι θα διαπράξουν και στην Κρήτη το ίδιο έγκλημα που συνέβη εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής τους και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Ζητούν σύσκεψη

Και η παράταξη συνεχίζει ως εξής: «Κύριε περιφερειάρχη, επειδή πολλά από τα όσα ακούγονται και διαδίδονται πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Με δεδομένη την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σας για τα ζητήματα της Κρήτης, ζητούμε από μέρους σας, το συντομότερο δυνατόν, τον προγραμματισμό ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των τοπικών και πολιτειακών φορέων της Κρήτης, ώστε να λάβουμε έγκυρη ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν στην εν λόγω συνεδρίαση, και να συναποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας».

Το σχετικό κείμενο υπογράφουν οι Λευτέρης Αυγενάκης, γραμματέας Ν.Δ.-βουλευτής Ηρακλείου, Γιάννης Πλακιωτάκης, π. πρόεδρος Ν.Δ.-βουλευτής Λασιθίου και Γιάννης Κεφαλογιάννης, τομεάρχης Εξωτερικών Ν.Δ.-βουλευτής Ρεθύμνου. Επίσης, υπογράφουν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ηρακλείου Γρηγόρης Ροκαδάκης, Χανιών Δημήτρης Φραγκάκης, Ρεθύμνου Στέλιος Σπανουδάκης και Νίκος Μαλλιαρός, και Λασιθίου Νεκτάριος Παπαβασιλείου. Καθώς επίσης οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ Κρήτης Καλλέργος Βουλγαράκης (Ηρακλείου), Μανώλης Κελαϊδής (Χανίων), Μανώλης Φουρφουλάκης (Ρεθύμνου) και Γιώργος Μπαρμπούνης (Λασιθίου).

Η επιστολή κοινοποιείται επίσης προς τους δημάρχους, τους τοπικούς βουλευτές και τους φορείς της Κρήτης.

Στο μεταξύ, καλούνται τα στελέχη της ΝΟΔΕ Ηρακλείου για σήμερα, στις 5:30 το απόγευμα, στα γραφεία του κόμματος (λ. Δημοκρατίας 28, στο Ηράκλειο), σε συνεδρίαση με θέμα το μεταναστευτικό στην Κρήτη και τις δηλώσεις Μουζάλα.

Αντιδράσεις αιρετών

Στο μεταξύ, στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης στο Δημαρχείο Χανίων των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης του νομού Χανίων, παρουσία και δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις έως και αντιρρήσεις στο κυβερνητικό σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στην Κρήτη.

Παράλληλα, σε αντίστοιχη συνάντηση των παραγωγικών φορέων, από το Επιμελητήριο μέχρι τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους εκπροσώπους του τουρισμού, εκφράστηκε η κάθετη αντίθεση στο κυβερνητικό σχέδιο.

Οι αυτοδιοικητικοί ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο δημιουργίας μεγάλων δομών φιλοξενίας, που πιθανόν να δημιουργήσουν συνθήκες γκέτο, ενώ διεφάνη και η απουσία εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση τόσο σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό, όσο και την εκτέλεση της απόφασής της.

Και οι επτά δήμαρχοι αποφάσισαν να ζητήσουν την άμεση συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων, για να δοθούν διευκρινίσεις και να ληφθούν αποφάσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, Κανδάνου-Σελίνου Αντώνης Περάκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, Σφακίων Γιάννης Ζερβός και Γαύδου Γκέλη Καλλινίκου, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη οι δύο από τους τέσσερις βουλευτές του νομού Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης και Βάλια Βαγιωνάκη, οι οποίοι στις δηλώσεις τους υπεραμύνθηκαν των κυβερνητικών αποφάσεων, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα πάμπολλα ερωτηματικά.

Τώρα... διαψεύδει

Οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους Κρητικούς, ότι «δεν είναι καμία εκλεκτή φυλή για να μη δεχτεί τους 2.000 πρόσφυγες», έριξαν λάδι στη φωτιά.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στο zarpanews, ερωτηθείς για τη φράση ότι «η Κρήτη δεν είναι καμιά εκλεκτή φυλή», τώρα διαψεύδει: «Ποτέ δεν είπα τέτοιο πράγμα. Για όνομα του Θεού, αυτά δεν ανέχονται σε μια σοβαρή συζήτηση. Αυτό που είπα εν τη ρύμη του λόγου ήταν ότι δε γίνεται να μην πάρει η Κρήτη και να πάρει η Ελλάδα, εννοώντας την κεντρική Ελλάδα. Μου έκανε όμως εντύπωση το πόσο έτοιμος ήταν ο δημοσιογράφος να μου προσάψει ότι διαχωρίζω την Κρήτη από την Ελλάδα».

Όσον αφορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο, ο κ. Μουζάλας είπε: «Ζήτησα από τους δημάρχους να βρουν χώρους για να φιλοξενήσουν αυτούς τους ανθρώπους, να μη δημιουργηθούν γκέτο και να είναι λιγότεροι από 500. Από τη μεριά τους, οι δήμαρχοι ζήτησαν κάποιους όρους, τους οποίους δέχτηκα: να είναι μόνο οικογένειες, να είναι ομοιογενής ο πληθυσμός και σχετικά με τη θρησκευτικότητα, να μην υπάρχουν σε ένα camp σκληροί Σουνίτες με σκληρούς Σιίτες, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι στο πλαίσιο μεταφοράς και "μοιράσματος" των προσφύγων στη χώρα, η Κρήτη θα πάρει το κομμάτι που της αναλογεί. «Όσο κι αν δε σας ακούγεται καλό», είπε, «οι 2.000 πρόσφυγες σε όλη την Κρήτη είναι ένα πολύ ευνοϊκό νούμερο, αν σκεφτούμε ότι μόνο η Θήβα θα πάρει 1.000».

Οι προτάσεις των Δήμων θα συζητηθούν σε νέα σύσκεψη υπό τον υπουργό, που θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης - Βάλια Μπούη - Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News