default-image

Έρχεται μαύρη... σχολική χρονιά

Ελλάδα
Έρχεται μαύρη... σχολική χρονιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Για ακόμη μια φορά τα τελευταία χρόνια, κι ενώ απομένει πλέον λιγότερο από ένας μήνας για να ηχήσει το πρώτο κουδούνι, τα μηνύματα που έρχονται ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα: Κατά τα φαινόμενα, το εκπαιδευτικό έτος 2016-2017 θα ξεκινήσει με 3.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους στο δημοτικό."

Στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της παιδείας και τα προβλήματα που θα αναδειχθούν και πάλι εις βάθος από τον Σεπτέμβριο αναφέρεται με μία καυστική του ανακοίνωση το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα τονίζει

"Παρόμοια είναι η κατάσταση και όσον αφορά στα γυμνάσια, ενώ στα νηπιαγωγεία αναμένεται να εφαρμοστεί η κατάργηση των διθέσιων νηπιαγωγείων με λιγότερα από 14 παιδιά, η οποία ανοίγει το δρόμο για τις συμπτύξεις των νηπιακών τμημάτων.

Έτσι, παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ελληνόγλωση εκπαίδευση, δυστυχώς η πραγματικότητα φαίνεται να διαψεύδει την κυβέρνηση. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα Παιδείας της Επιτροπής Κρήτης του ΚΚΕ, «η διακήρυξη περί συνολικά 20.000 (!) επιπλέον εκπαιδευτικών στα σχολεία έγινε "καπνός" τη χρονιά που μας πέρασε. Η εν λόγω υπόσχεση μεταφέρθηκε ήδη σε βάθος τετραετίας. Την ίδια ώρα, η προσθαφαίρεση ωρών στα δημοτικά στο όνομα του "ενιαίου τύπου ολοήμερου" οδηγεί τελικά σε 3.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους».

Στο μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αλλαγές που προωθούνται στα γυμνάσια της χώρας και τα οποία, «ενώ υποτίθεται ότι σκοπεύουν να ελαφρύνουν τους μαθητές, στην πραγματικότητα "ελαφρύνουν" τα γυμνάσια από χιλιάδες καθηγητές». Σύμφωνα με την καυστική ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος, από τα 350 εκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ που προορίζονται για προσλήψεις αναπληρωτών έως το 2020, περίπου 160 εκατομμύρια ξοδεύτηκαν μόνο την περασμένη σχολική χρονιά, χωρίς και πάλι να μπορέσουν να καλύψουν εξ ολοκλήρου το πρόβλημα...

Εξάλλου, το τίμημα αναμένεται να είναι βαρύ όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις αφορούν και σε μια σειρά λειτουργιών του εκπαιδευτικού συστήματος. «Τα Τμήματα Ένταξης, που αφορούν 20.000 παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, επί της ουσίας κλείνουν. Από τα ολοήμερα τμήματα, με τις νέες διατάξεις, αποκλείονται χιλιάδες παιδιά που οι γονείς τους είτε είναι άνεργοι, είτε δουλεύουν σε καθεστώς "μαύρης" εργασίας.

 Η ενισχυτική διδασκαλία με το ζόρι λειτούργησε τη χρονιά που πέρασε για ένα μήνα, με τις προοπτικές να μην είναι καλύτερες για φέτος. Από τα σχολικά εργαστήρια καταργείται ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός, ενώ ο υπουργός δεν αποκλείει τη διδασκαλία μαθημάτων από καθηγητές χωρίς την αντίστοιχη επιστημονική ειδίκευση», αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα."

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News