default-image

"Διαλύουν το ολοήμερο νηπιαγωγείο" λένε οι εκπαιδευτικοί

Ελλάδα
"Διαλύουν το ολοήμερο νηπιαγωγείο" λένε οι εκπαιδευτικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ολοκληρωτικού τύπου μεθοδεύσεις αλλάζουν τελείως το τοπίο στην Προσχολική αγωγή και εκπαίδευση διαλύοντας στην κυριολεξία το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, αναφέρει το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση:

"ΟΧΙ" ΣΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΤΥΠΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα πήρε αυτή την απόφαση.  Ποιοί είναι αυτοί στο Υπουργείο  που έκαναν το ΟΧΙ ΝΑΙ, ποιοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ που ετοιμάζουν είναι πραγματικά μια πολιτική απόφαση αριστερής κυβέρνησης;

Το Συντονιστικό Νηπιαγωγών έχει αναφερθεί λεπτομερώς στο θέμα του νέου ενιαίου τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Με σαθρά επιχειρήματα που μιλάνε για κατάργηση της  πολυτυπίας των Νηπιαγωγείων και αντικατάσταση με έναν ενιαίο τύπο  Νηπιαγωγείων έρχονται να διαλύσουν παιδαγωγικά την αντισταθμιστική δομή του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου μετατρέποντας το σε προαιρετικό πρόγραμμα δηλαδή φύλαξη .  Μέχρι σήμερα έχουμε δυο τύπους Νηπιαγωγείου (κλασικό και Ολοήμερο) με τη νέα Υπουργική απόφαση πάλι δυο τύπους θα έχουμε (Βασικό πρόγραμμα και προαιρετικό Ολοήμερο).

Η «μονομερής» σχετική  εναρμόνιση ως προς τη λήξη με το ωράριο του Δημοτικού θα δημιουργήσει επιπλέον  προβλήματα, αφού υπάρχει αναντιστοιχία στην ώρα προσέλευσης. Μέχρι τώρα έχουμε εναρμόνιση ωραρίου στην προσέλευση των παιδιών(Νηπιαγωγείου -Δημοτικού) και αν αυτή διαταραχθεί έχουν αναρωτηθεί τι θα γίνεται το πρωί έξω από τις κλειστές πόρτες των κλασικών, όταν θα μπορούν να προσέρχονται μόνο τα παιδιά των ολοήμερων που έχουν εγγραφεί στην πρωινή ζώνη? Εκτός αν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις έτσι ώστε η προαιρετική πρωινή ζώνη να μετατραπεί σε υποχρεωτική…

Όσον αφορά τις πρόωρες αποχωρήσεις έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα κατά το παρελθόν , και όταν δίνονται με ''φειδώ'' όπως όριζε το αρχικό πνεύμα του κανονισμού λειτουργείας του Ολοήμερου   και εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη δεν διαταρράσεται το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και δεν δημιουργούνται προβλήματα.

Το σημαντικότερο που επισφραγίζει  με τις συγκεκριμένες επιλογές το Υπουργείο Παιδείας είναι  η επιλογή του μνημονιακού Νηπιαγωγείο όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής όλων των παιδιών των οποίων οι γονείς επιθυμούν στο Ολοήμερο, όπου υποβαθμίζεται παιδαγωγικά η β βάρδια, όπου υπάρχουν λογιστικές πρακτικές κατανομής των παιδιών και των νηπιαγωγών, όπου χρειάζονται 14 παιδιά για τη λειτουργία τμήματος και όπου ανοίγεται  ο δρόμος για την πρόσληψη ωρομίσθιων με ελαστικές συνθήκες εργασίας.

Στην συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη, είχαμε ζητήσει να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με την οποία θα καθορίζεται το διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών κατά ανάλογο τρόπο με των δασκάλων (Ν 4115/30-1-2013, αρ. 39, παρ. 5β), καθώς και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιοτυπίες της λειτουργίας των Νηπιαγωγείων".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News