default-image

7.397 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

Ελλάδα
7.397 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότεροι από 7000 είναι οι πρόσφυγες ή μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά του Αιγαίου με τις προσφυγικές ροές να παρουσιάζουν μια ελεγχόμενη κινητικότητα.

Συγκεκριμένα, συνολικά 119 άτομα έφτασαν στη Λέσβο και στη Χίο το τελευταίο 24ωρο.

Ειδικότερα, στη Λέσβο πέρασαν 62 και στη Χίο 57, ενώ στη Σάμο για μια ακόμα μέρα δεν πέρασε κανένας.

Σήμερα Τετάρτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3.627 άτομα, στη Χίο 2.737 και στη Σάμο 1.033. Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.397 πρόσφυγες ή μετανάστες.

Την ίδια ώρα, με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, με τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία για το προσφυγικό να είναι πλέον περισσότερο από ορατός.

Η κυβέρνηση διαπιστώνει με ανησυχία, πως η στρόφιγγα από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας έχει χαλαρώσει, με αποτέλεσμα αυτά να δέχονται καθημερινά πάνω από 100 νέους πρόσφυγες.

Η Αθήνα παρακολουθεί «εξαιρετικά ανήσυχη» το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας, ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη κίνησης στο πεδίο της ανακατανομής προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

 «Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα Plan B» υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας. Η ΕΕ, τόνισε, πρέπει να κάνει σχεδιασμούς για το ενδεχόμενο η Τουρκία να ανοίξει ξανά τα σύνορά της για τους πρόσφυγες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News