Ελλάδα

Γάλλοι προς Αθήνα: Δώστε μας στοιχεία ύποπτων ισλαμιστών

Την 24η Ιουλίου, στον απόηχο της επίθεσης αυτοκτονίας 27χρονου Σύρου πρόσφυγα στο Ανσμπαχ της Γερμανίας, με απολογισμό 12 τραυματίες, έξω από φεστιβάλ μουσικής, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν προανήγγειλε τον επανέλεγχο των προσφύγων που έφτασαν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία.

Μιλώντας στον γερμανικό Τύπο, ο Χέρμαν είπε, μεταξύ άλλων, πως «πρέπει να δούμε εάν μεταξύ των πολλών προσφύγων με τη θλιβερή μοίρα έρχονται στη Γερμανία ή έχουν έρθει ήδη και άνθρωποι που αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη χώρα μας». Ο δράστης, εξάλλου, της επίθεσης αυτοκτονίας στο Ανσμπαχ, ονόματι Μοχάμεντ Νταλίλ, προτού φτάσει στη Γερμανία, το 2014, είχε καταγραφεί και υποβάλει αιτήματα ασύλου στη Βουλγαρία και την Αυστρία.

Σε παρόμοια απόφαση, για επανέλεγχο των μεταναστών και προσφύγων που μπήκαν το προηγούμενο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταγράφηκαν από τις υπηρεσίες των κρατών-μελών, φέρεται να καταλήγουν δικαστικές και διωκτικές αρχές και άλλων χωρών της Ένωσης που βρίσκονται στο επίκεντρο αιματηρών επιθέσεων από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με πρώτη τη Γαλλία. Οι παραπάνω εξελίξεις, μάλιστα, αφορούν άμεσα και τη χώρα μας. Και αυτό, διότι ο μεγαλύτερος όγκος παράνομων μεταναστών και προσφύγων που κατέληξαν στη διάρκεια του τελευταίου ενός έτους στην Ε.Ε. είχαν ως πρώτη χώρα εισόδου και καταγραφής τους την Ελλάδα.

Δικαστική συνδρομή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στο πλαίσιο συμπληρωματικής έρευνας για τις πολύνεκρες επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι με απολογισμό 130 νεκρούς, οι δικαστικές αρχές της Γαλλίας κατέθεσαν στην Εισαγγελία της Αθήνας επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής, ζητώντας να τους κοινοποιηθούν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές υπηρεσίες σχετικά με αλλοδαπούς που καταγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές στις λεγόμενες πύλες εισόδου της χώρας.

Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι αρμόδιες αρχές της Γαλλίας κατέθεσαν, μέσω της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurojust, αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αντίστοιχες ελληνικές, ζητώντας να αντιπαραβάλουν στοιχεία που αφορούν πρόσωπα που μετείχαν ή υποστήριξαν τις επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου, με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές.

Συγκεκριμένα, οι γαλλικές αρχές ζητούν πρόσβαση είτε στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ. (της Διεύθυνσης Αλλοδαπών ή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών) είτε στα στοιχεία που έχει καταχωρίσει η Ελλάδα στη βάση δεδομένων EURODAC, προκειμένου να ελεγχθεί εάν ανάμεσα στα εκατοντάδες χιλιάδες ονόματα προσφύγων και μεταναστών υπάρχουν καταχωρισμένα τα στοιχεία αλλοδαπών που θεωρούνται ύποπτοι για διασύνδεση με το Ι.Κ. και συγκεκριμένα με τον πυρήνα των τρομοκρατών που αιματοκύλισαν το Παρίσι το περασμένο φθινόπωρο.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της διαδικασίας δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο η αναζήτηση να περιοριστεί αρχικά στο διάστημα από τις αρχές του καλοκαιριού του 2015 μέχρι και τις επιθέσεις του Νοεμβρίου. Παρόμοιο αίτημα, πάντως, δεν έχει υποβληθεί προς το παρόν από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, παρότι προέκυψε ότι οι δράστες των επιθέσεων του Μαρτίου στο αεροδρόμιο και στο μετρό των Βρυξελλών ανήκαν στην ίδια ομάδα μαχητών του Ι.Κ. που αιματοκύλισε το Παρίσι. Ως γνωστόν, «ίχνη» αρκετών από αυτούς βρέθηκαν στη Λέρο, στην Πάτρα, ενώ κρησφύγετο του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ είχε βρεθεί στο Παρίσι.

Πρόσφατα, εξάλλου, μιλώντας ενώπιον βουλευτών της γαλλικής Βουλής, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής ασφάλειας DGSE της Γαλλίας, Μπερνάρ Μπαζολέ, δήλωσε ότι ο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, ο οποίος αρχικά εθεωρείτο ο «εγκέφαλος» πίσω από τη σφαγή, είχε κατά πάσα πιθανότητα υποδεέστερο ρόλο, λειτουργώντας ως συντονιστής των χτυπημάτων. Είπε ακόμη ότι οι γαλλικές αρχές έχουν καταλήξει στα στοιχεία του πραγματικού ενορχηστρωτή του μακελειού, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Είναι αλήθεια ότι ο Αμπαούντ (σκοτώθηκε σε επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας) ήταν ο συντονιστής, αλλά δεν ήταν ο διοικητής», δήλωσε ο Μπαζολέ. «Ξέρουμε ποιος είναι ο διοικητής (...) έχουμε καλή εικόνα ενός οργανογράμματος. (...) Εχουμε κάνει καλή πρόοδο πάνω σε αυτούς τους υπόπτους (...). Θα είμαι διακριτικός σε αυτό το σημείο», κατέληξε.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια