default-image

Οι άνθρωποι που εξουδετερώνουν τους εμπόρους ναρκωτικών

Ελλάδα
Οι άνθρωποι που εξουδετερώνουν τους εμπόρους ναρκωτικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛΑΣ που δίνουν καθημερινά τη μάχη με τους εμπόρους και κυρίως δύο πολύπειροι αξιωματικοί, ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής Χρήστος Παπαζαφείρης και ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, τους οποίους συνάντησε το Πρακτορείο στο στρατηγείο τους και μας αποκάλυψαν τους απίστευτους μηχανισμούς και τρόπους εισαγωγής και διάθεσης των ουσιών του θανάτου.

Το εμπόριο των ναρκωτικών αποτελεί την πιο επικερδή μορφή παράνομων επιχειρήσεων, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν τα μισά έσοδα του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος, με εκτιμώμενο ετήσιο τζίρο 320 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 0,6 - 0,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ! Η κοκαΐνη και η ηρωίνη πρωτοστατούν στις πωλήσεις, με την αξία της πρώτης να ανέρχεται στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια και της δεύτερης στα 68 δισεκατομμύρια. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αποτελεί μέρος της παραδοσιακής «Βαλκανικής οδού» ναρκωτικών προς τη Δυτική Ευρώπη. Οι οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών βλέπουν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου ή και διαμετακόμισης ναρκωτικών από χώρες της Ανατολής ή και της Ν. Αμερικής προς τη Δυτική Ευρώπη.

«Ασπίδα» στη σκληρή καθημερινή μάχη με τη μάστιγα των ναρκωτικών στην Ελλάδα, αποτελεί η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που μετρά πολλές σημαντικές επιτυχίες στο ενεργητικό της. Πρόσφατα εξάρθρωσε διεθνή εγκληματική οργάνωση, που επί σειρά ετών απασχολούσε τις διωκτικές Αρχές πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

«Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση», τονίζει στο Πρακτορείο ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, «μέσω εικονικών εταιρειών, που ίδρυσε σε Βουλγαρία και Αυστρία, χρησιμοποιούσε ως "μπροστινούς", δηλαδή ως ιδιοκτήτες, "αχυρανθρώπους". Στις εταιρείες αυτές εγγράφονταν φορτηγά εταιρείας με έδρα την Ελλάδα, ώστε να χάνονται τα ίχνη των πραγματικών ιδιοκτητών και με αυτά γίνονταν μεταφορές ναρκωτικών, στην Ευρώπη, μεταξύ διαφόρων χωρών, όσο και από την Αλβανία προς την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα.

Σε αυτή την υπόθεση εξαρθρώθηκε όλο το εγκληματικό δίκτυο, συνελήφθησαν 15 άτομα μεταξύ τους και αρχηγικά μέλη του, ενώ κατασχέθηκαν περίπου 700 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Ήρθαν με σκάφος από την Αλβανία στην Ελλάδα και από εκεί, με κρύπτες σε φορτηγά, θα μεταφέρονταν προς τη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, κατασχέθηκαν 100 κιλά κατεργασμένης κάνναβης σε αποθήκη στο Βέλγιο. Παράλληλα, μια ακόμη από τις πιο σημαντικές υποθέσεις, όσον αφορά στη διαμετακόμιση ναρκωτικών, μέσω της Ελλάδας, αποτελεί και η κατάσχεση ενός φορτηγού με 369 κιλά ηρωίνη».

Ποια είναι, όμως, η δομή και η μεθοδολογία που ακολουθούν οι σύγχρονες εγκληματικές οργανώσεις διακίνησης ναρκωτικών;

«Τα κυκλώματα αυτά, ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή μορφή των ολιγομελών κλειστών εγκληματικών ομάδων, με συγκεκριμένους ρόλους των μελών τους, χαρακτηρίζονται σήμερα από μεγαλύτερη ευελιξία», υπογραμμίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Τα μέλη τους στρατολογούνται προσωρινά αναλαμβάνουν να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη δραστηριότητα γρήγορα, οπουδήποτε, με το ανάλογο φυσικά αντίτιμο».

Στο «ταξίδι» του «λευκού θανάτου» η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο.

«Αυτό συμβαίνει, λόγω της γεωγραφικής θέσης της» επισημαίνει ο έμπειρος προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών. Η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο για τους διακινητές ναρκωτικών, μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τμήμα του παραδοσιακού Βαλκανικού άξονα ναρκωτικών. Το οδικό δίκτυο, αλλά και οι θαλάσσιοι εμπορικοί δρόμοι την έχουν καταστήσει πόλο έλξης για τα κυκλώματα ναρκωτικών, που τη βλέπουν ως σημαντική χώρα διαμετακόμισης».

Οι εγκληματικές οργανώσεις επινοούν διάφορους τρόπους διακίνησης ναρκωτικών στην προσπάθειά τους να μη συλληφθούν. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μας αναφέρει χαρακτηριστικά ορισμένες υποθέσεις:

«Κατασχέθηκε ποσότητα 5.250 γραμμαρίων κοκαΐνης μέσα σε τυποποιημένες συσκευασίες για βαφή μαλλιών, 420 γρ. κοκαΐνης μέσα σε ισοθερμικά βαλιτσάκια μεταφορά παιδικών τροφών, 1.392 γρ. κοκαΐνης υγρής μορφής διαμοιρασμένης εντός προφυλακτικών, ενώ ηρωίνη βάρους 1.176 γρ. μεταφερόταν από υπήκοο Νιγηρίας με τη μέθοδο της κατάποσης. Επίσης, κατασχέθηκε κοκαΐνη 13 κιλών, τοποθετημένη εντός δύο στροφάλων μηχανής πλοίου, που είχαν αποσταλεί αεροπορικώς με συστημένα ταχυδρομικά δέματα, ενώ ποσότητα ηρωίνης βάρους 229 γρ. η «μεταφορέας» την είχε βάλει σε … απόκρυφα σημεία του σώματός της».

Σε ποιους παράγοντες οφείλονται οι αλλεπάλληλες επιτυχίες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που βγάζει «κόκκινη κάρτα» στο «λευκό θάνατο»;

«Αρχικά, σημαντικός παράγοντας στην επιτυχή έκβαση των υποθέσεων είναι η συνεργασία που αναπτύσσουν οι αξιωματικοί μας τόσο με τις άλλες διωκτικές Αρχές της χώρας, όσο και με ομόλογες Υπηρεσίες του εξωτερικού», επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπληρώνει: «Εφ' όσον μιλάμε για διεθνικό έγκλημα, μια σύγχρονη Υπηρεσία που προσδοκά και επιδιώκει να χτυπήσει τα σοβαρής μορφής εγκλήματα με τέτοιες προεκτάσεις, δεν μπορεί να είναι μονόχνωτη και να χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια.

Φυσικά, εκ των ουκ άνευ στην προσπάθειά μας αυτή είναι και η συνεργασία με διεθνείς Οργανισμούς (DEA, EUROPOL, EUROJUST, SELEC). Μέσω των διαύλων τους επιτυγχάνεται η συνεργασία με τις άλλες αντίστοιχες Υπηρεσίες. Δεν θα πρέπει, όμως, να ξεχνάμε και τις Εισαγγελικές Δικαστικές Αρχές, που η συμβολή τους, ειδικότερα σε περιπτώσεις υποθέσεων ναρκωτικών με προεκτάσεις στο εξωτερικό είναι σημαντική».

Χρ. Παπαζαφείρης: «Η ΕΛ.ΑΣ στέλνει ηχηρό μήνυμα προς τα κυκλώματα ναρκωτικών».

«Ηχηρό μήνυμα προς τα κυκλώματα ναρκωτικών αποτελούν οι σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας», τονίζει χαρακτηριστικά στο Πρακτορείο ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης. «Από την Υπηρεσία μας, δεδομένου ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα, τόσο με το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με τις ρητές εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Σώματος, καταβάλλονται προσπάθειες εκσυγχρονισμού της Δίωξης Ναρκωτικών και την υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης του προσωπικού της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με απαιτήσεις στο πραγματικά δύσκολο έργο που επιτελεί.

Παράλληλα, υλοποιείται ήδη ειδικό πρόγραμμα εφοδιασμού της Δίωξης Ναρκωτικών με επιχειρησιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και υλικό υψηλών προδιαγραφών που θα επιτρέπει στο μέγιστο βαθμό την αξιοποίηση πληροφοριών».

Η «Διεθνής των Ναρκωτικών» έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού. «Η Διεθνής» αυτή υπογραμμίζει ο κ. Παπαζαφείρης, «υπερβαίνει και τους πιο φρικιαστικούς φόβους. Μιλάμε για καλοστημένες επιχειρήσεις που απλώνουν τα πλοκάμια τους από τη Λατινική Αμερική ως τα Βαλκάνια και την εγγύς Ανατολή. Νέα είδη ναρκωτικών ουσιών έχουν παρεισφρήσει στην αγορά, επιφέροντας πολλές φορές, ακόμα και ακαριαία το θάνατο σ' αυτούς που τα χρησιμοποιούν».

Το πρόβλημα της χρήσης των ναρκωτικών είναι πλέον διεθνές, αφού αγγίζει όλες τις κοινωνίες, προσθέτει ο κ.Παπαζαφείρης. «Είναι παράλληλα διαταξικό, αφού η διάδοσή τους απλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, είναι δε ανεξάρτητο από φύλο, φυλή, χώρα καταγωγής ή διαβίωσης. Η τραγικότερη όψη του είναι το γεγονός ότι πλήττει κυρίως τη νεολαία, το πιο ζωντανό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας. Είναι ευνόητο ότι καμία επιείκεια δεν μπορεί να επιδειχθεί προς τους εμπόρους ναρκωτικών. Οι έμποροι του λευκού θανάτου κερδοσκοπούν με τίμημα τη ζωή των συνανθρώπων τους.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί σε διεθνές, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, το πρόβλημα των ναρκωτικών εξακολουθεί να υφίσταται με την ίδια ένταση αλλά και με νέες μορφές. Πολλές μορφές του προβλήματος έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και απαιτούν νέες μορφές αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του απαιτείται σφαιρική μελέτη του όλου προβλήματος με προηγούμενη ανάλυση όλων των παραμέτρων που συμβάλλουν στη διόγκωσή του, όπως, μεταξύ άλλων, η σχετική με αυτό εγκληματικότητα, η παραοικονομία, το βρώμικο χρήμα και οι παράνομες διεθνείς συναλλαγές».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News