Ελλάδα

Λέσβο: Έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοούμενων

Επιχείρηση είναι σε εξέλιξη για την ανεύρεση τριών ανδρών, οι οποίοι επέβαιναν στη μοιραία πλαστική βάρκα με μετανάστες κι πρόσφυγες και οι οποίοι αγνοούνται και αναζητούνται από τις λιμενικές Αρχές στην περιοχή ανατολικά του αεροδρομίου, νότια της πόλης της Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που προέρχονται από τους διασωθέντες μεταξύ των τριών αγνοουμένων είναι και ο Τούρκος μεταφορέας. Οι έξι διασωθέντες είναι πέντε άνδρες και μια γυναίκα.

Οι τέσσερις σοροί ανήκουν σε ένα κορίτσι περίπου τεσσάρων ετών, ένα μικρό αγόρι, μια γυναίκα και έναν άνδρα. Άγνωστο παραμένει μέχρις στιγμής ποιοι από τους διασωθέντες συνδέονται με τους νεκρούς. Το σύνολο πάντως των διασωθέντων μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης και από εκεί στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, σύμφωνα με το newsbeas.gr, η βάρκα ξεκίνησε από την απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης περιοχή του Δικελί και σε αυτήν επέβαιναν συνολικά 13 άτομα. Την ώρα του ναυαγίου, περίπου στις 3.30 μετά τα μεσάνυχτα στην περιοχή έπνεαν βόρειοι άνεμοι έντασης 6 μποφόρ οι οποίοι στη συνέχεια έπεσαν στα 4 μποφόρ.

Το ναυάγιο έγινε γνωστό περίπου στις 8.30 το πρωί όταν στη θαλάσσια περιοχή ένα μίλι από την ακτή νότια της πόλης της Μυτιλήνης εντοπίσθηκαν -από σκάφος του Λιμενικού Σώματος- δυο Σύροι πρόσφυγες να κολυμπούν προς το νησί. Αυτοί ενημέρωσαν για το ναυάγιο και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία της διάσωσης η οποία συνεχίζεται και στην οποία συμμετέχουν εκτός του Λιμενικού Σώματος, σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο τύπου Super Puma.

 Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό αγνοουμένων προσφύγων-μεταναστών λαμβάνει χώρα, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τις πρωινές ώρες σήμερα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Λέσβου.

Συγκεκριμένα, πολυεστερική μηχανοκίνητη λέμβος, στην οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών, βυθίστηκε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου και ενεργοποιήθηκαν μετά τον εντοπισμό ανθρώπων στη θάλασσα.

Μέχρι στιγμής από τις έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, δύο (02) πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ένα (01) Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα (01) Ελικόπτερο FRONTEX, τρία (03) σκάφη της FRONTEX καθώς και ένα (01) ρυμουλκό, έχουν διασωθεί έξι (06) αλλοδαποί (πέντε (05) άνδρες και μία (01) γυναίκα), ενώ έχουν ανασυρθεί από τη θάλασσα τέσσερις (04) σοροί (ένας (01) άνδρας, μία (01) γυναίκα, ένα (01) ανήλικο αγόρι και ένα (01) ανήλικο κορίτσι). Οι διασωθέντες και οι σοροί ευρίσκονται στο "Βοστάνειο" Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Η επιχείρηση συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι έντασης 4 BF, ενώ εξελίξεις θα γνωστοποιηθούν με νεώτερο Δελτίο Τύπου».

Σχόλια