Ελλάδα

Αποζημίωση 700.000 ευρώ για λεωφορεία που κάηκαν με μολότοφ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασε το συγκεκριμένο ποσό μετά από προσφυγή που κατέθεσε η ΕΘΕΛ, μέσω της εταιρίας που ασφάλιζε τα λεωφορεία, με το σκεπτικό ότι δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα αστυνομικά μέτρα, παρά τις περί του αντιθέτου εντολές που είχαν δοθεί από την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Η προσφυγή κατατέθηκε στα Διοικητικά Δικαστήρια το 2000 και η οριστική και αμετάκλητη απόφαση εκδόθηκε μετά από 16 χρόνια.

Το πρώτο λεωφορείο κάηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1997 στη φοιτητική εστία επί της οδού Πατησίων 279 από ομάδα 100 περίπου κουκουλοφόρων. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα αρμόδια όργανα της ΕΛΑΣ, αν και είχαν λάβει εντολές από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών για να λάβουν τα αναγκαία προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα "δεν ευρίσκοντο εκεί κατά τη διάρκεια της συναυλίας, αλλά έφθασαν εκεί μετά την έναρξη των επεισοδίων".

Το δεύτερο λεωφορείο κάηκε στις 15 Ιανουαρίου 1998, έξω από το αίθριο της Φιλοσοφικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου από 50 κουκουλοφόρους. Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, και πάλι ανακύπτει ευθύνη των οργάνων της ΕΛΑΣ, καθώς ενώ είχαν λάβει τις σχετικές εντολές για μέτρα ασφαλείας στις τρεις εισόδους της Πανεπιστημιούπολης, αυτές δεν εκτελέστηκαν.

Τελικά, επιδικάστηκε συνολική αποζημίωση 275.862 ευρώ η οποία, μαζί με τους νόμιμους τόκους, ανέρχεται στις 700.000 ευρώ.

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια