default-image

Συνάντηση κορυφής: Ο Αλ.Τσίπρας συναντά τον Μπ.Ομπάμα

Ελλάδα
Συνάντηση κορυφής: Ο Αλ.Τσίπρας συναντά τον Μπ.Ομπάμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, σε όλο το φάσμα των θεμάτων. Παρά το γεγονός ότι τα κύρια θέματα της ατζέντας είναι φυσικά το Brexit και η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως το ψυχρό κλίμα με τη Ρωσία με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση των δυνάμεων στο "ανατολικό μέτωπο", η Ελλάδα προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στο νέο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί.

 Τόσο το προσφυγικό με το ρόλο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο Αιγαίο, με δεδομένη και την πρόθεση των Αμερικανών να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους, όσο και η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και τη Ρωσία είναι ζητήματα που δεν αφήνουν φυσικά αδιάφορη την Αθήνα.

Έτσι, η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η συνάντηση στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μισή ώρα, θα λάβει χώρα το μεσημέρι, έπειτα από πρωτοβουλία του Μπάρακ Ομπάμα, και επισήμως η ατζέντα περιλαμβάνει το ελληνικό πρόγραμμα και το θέμα του χρέους - για τα οποία οι Αμερικανοί δείχνουν σταθερά έντονο ενδιαφέρον - το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, το προσφυγικό, αλλά και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναχώρησε για τη Βαρσοβία χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, καθώς και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Σημαντικές θα είναι επίσης οι διμερείς επαφές που θα έχει με ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε χθες με τον Καναδό ομόλογό του Στέφαν Ντιόν, ενώ σήμερα θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Εσθονίας, Μαρίνα Καλγιουράντ, της ΠΓΔΜ, Νικόλα Πόποσκι, της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Ρωσία και ΝΑΤΟ

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι σχέσεις με τη Ρωσία, με τη νατοϊκή πλευρά να προσπαθεί να ρίξει τους τόνους, χωρίς ωστόσο να αλλάξει τη στρατηγική της για ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη. Έτσι αφενός μεν η Συμμαχία δε θέλει να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα, αλλά αφετέρου προχωράει σε «αμυντικά», όπως σημειώνει, μέτρα. «Η θέση μας είναι σαφής: Το ΝΑΤΟ δε θέλει σύγκρουση, δεν επιθυμούμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ψυχρός Πόλεμος είναι ιστορία και οφείλει να παραμείνει ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία, προκειμένου να καταστούν σαφείς οι σκοποί μας, να αποσαφηνιστούν οι παρεξηγήσεις και να μειωθεί ο κίνδυνος στρατιωτικού επεισοδίου ή "ατυχήματος", που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος γείτονάς μας και αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, γι' αυτό και ο βιώσιμος διάλογος είναι ουσιαστικός».

Την ίδια στιγμή πάντως, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν «στην επαύξηση της παρουσίας μας στα ανατολικά μας σύνορα, σε Εσθονία, Λιθουανία, Λευκορωσία και Πολωνία, αναπτύσσοντας πολυεθνικά τάγματα σε κάθε μία από αυτές τις χώρες (...)».

«Καθιστούμε σαφές ότι επίθεση σε ένα σύμμαχο θα τύχει απάντησης από το σύνολο της Συμμαχίας», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και ευχαρίστησε τον Καναδά, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για την απόφασή τους να ηγηθούν αυτών των ταγμάτων, ενώ στη συνέχεια ευχαρίστησε την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής που φιλοξενούν στο έδαφός τους αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις. Παράλληλα πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ απέναντι στις υβριδικές επιθέσεις, στις κυβερνοεπιθέσεις και στις πυραυλικές απειλές έξωθεν των ορίων της Συμμαχίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News