default-image

Τάζουν δίπλωμα ξεναγού στην Κρήτη χωρίς αντίκρισμα

Κρήτη
Τάζουν δίπλωμα ξεναγού στην Κρήτη χωρίς αντίκρισμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάζουν σπουδές ξεναγού που ονειρεύονται πολλοί νέοι οι οποίοι θέλουν όχι μόνο να βρουν έναν ελκυστικό τομέα σπουδών αλλά και μια σίγουρη θέση απασχόλησης ,αλλά σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης πρόκειται για δίπλωμα- στην προκειμένη περίπτωση- χωρίς αντίκρισμα.

Οργή προκάλεσε στο σωματείο η είδηση ότι κέντρο σπουδών στην Κρήτη μοιράζει φυλλάδια και κάνει αναρτήσεις σε ιστοσελίδα, υποσχόμενο παράνομα όπως καταγγέλλεται, σπουδές ξεναγού.

Το δίπλωμα που  θα πάρουν θα είναι… χαρτοπετσέτα

Όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr o πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Βαγγέλης Αλεφαντινός «εφιστούμε την προσοχή στους νέους να μην παραπλανηθούν από ΙΕΚ και άλλα κέντρα που υπόσχονται διάφορα καθώς το δίπλωμα που  θα πάρουν θα είναι… χαρτοπετσέτα. Μας πήραν τηλέφωνο υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι για την ειδικότητα που διάβασαν σε ιδιωτικό κέντρο και μας μετέφεραν τις απορίες. Πέσαμε από τα "σύννεφα" ,δεν ξέραμε τίποτα. Δεν αναγράφεται επίτηδες η λέξη ξεναγός, στο διαδίκτυο αναφέρεται ως "συνοδός θρησκευτικού τουρισμού και προσκηνυματικών περιηγήσεων". Αυτό καλυπτόμενοι πίσω από το γεγονός ότι υπάρχει ένα αναγνωρισμένο απολυτήριο τύπου Λυκείου που δίνεται , αλλά μετά θέλει πιστοποίηση. Το επάγγελμα του ξεναγού θέλει πιστοποίηση, θέλει άδεια .Οι ξεναγοί κρεμάνε στο λαιμό τους την καρτούλα του υπουργείου Τουρισμού».

Να μην παραπλανώνται

Όπως πάντα υποστηρίζουν οι επαγγελματίες ξεναγοί χρειάζεται προσοχή και προσεκτική έρευνα καθώς στην προκειμένη περίπτωση παρά τα δύο έτη σπουδών και τις υποσχέσεις, οι σπουδαστές λαμβάνουν ένα δίπλωμα μη αναγνωρισμένο και δεν θα μπορούν να εργαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Αλεφαντινό «ξεκινήσαμε με την ενημέρωση των πολιτών και μετά θα κάνουμε όλες τις υπόλοιπες κινήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για σπουδές ξεναγών υπάρχουν αφενός οι επίσημες σχολές ξεναγών που βρίσκονται σε  Αθήνα και Θεσσαλονίκη .Αφετέρου ξεναγοί μπορούν να γίνουν πτυχιούχοι Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Ιστορίας της Τέχνης κ.λπ., οι οποίοι πρώτα έχουν αποφοιτήσει από ειδικό σεμινάριο κατάρτισης στο επάγγελμα του ξεναγού, σεμινάριο το οποίο διεξάγεται μόνο από ελληνικά πανεπιστήμια και από κανέναν άλλο, απευθύνεται δε μόνο σε ήδη πτυχιούχους ΑΕΙ των παραπάνω τμημάτων».

« Άδειες ξεναγού δίδονται μόνο από το υπουργείο Τουρισμού»,προειδοποιεί προς κάθε κατεύθυνση το σωματείο «συνεπώς, κανένα ΙΕΚ ή άλλο ινστιτούτο δε δίνει άδεια ξεναγού, σε κανέναν απολύτως».Ωστόσο στο διαδίκτυο η υπόσχεση είναι ότι οι απόφοιτοι θα μπορούν να ασχοληθούν με παντός είδους ξενάγηση, ανάλογα με το κοινό που τους ακολουθεί.

Τι απαντά το ιδιωτικό κέντρο

Επειδή και οι υποψήφιοι σπουδαστές είχαν ανάλογες απορίες για το δίπλωμα που δίνεται και τις μετέφεραν στο ιδιωτικό κέντρο, η απάντηση που τους δόθηκε είναι ότι θα υπάρξει ενημέρωση στο τέλος Αυγούστου από το υπουργείο Παιδείας και Τουρισμού και αναμένεται τροποποιητική νομοθεσία. Μάλιστα όπως επισημάνθηκε, αυτή είναι η αιτία που στο εν λόγω ιδιωτικό κέντρο δεν έχει γίνει ακόμα - όπως πάντα υποστηρίζεται- καμία εγγραφή για τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News