Ελλάδα

Τι λέει η κυβέρνηση για 13ο και 14ο μισθό

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ .

«Ποτέ δεν έχει μπει στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού, ούτε απ' έξω ούτε από τους ελληνικούς φορείς» διαβεβαίωσε Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσω της συνέντευξής του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

«Ο ίδιος ο ΣΕΒ που παλαιότερα μιλούσε για ενδεχόμενη ενσωμάτωση 13ου και 14ου μισθού στους 12, είπε ότι ούτε γι' αυτόν δεν υπάρχει ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα επομένως, μείωσης μισθών, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος. «Αυτό δεν ισχύει μόνο για το δημόσιο τομέα, ισχύει και για τον ιδιωτικό» συμπλήρωσε.

Να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας

Ωστόσο όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε ότι αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη, είναι να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Γιατί, πράγματι, η πλήρης αδυναμία να έχουμε κοινωνικό διάλογο στην Ελλάδα, ουσιαστικά συνιστούσε ένα εισιτήριο εξόδου της χώρας μας από την Ευρώπη. Και εμείς θέλουμε να γυρίσουμε τη χώρα μας στην κοινωνική Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ως προς τις βέλτιστες πρακτικές, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι, «πράγματι, σ' αυτές θα στηριχτούμε και εννοούμε, προφανώς, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, στο να ρυθμίζεται η αγορά από τα κοινωνικά δικαιώματα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε: «Εμείς βάλαμε στο μνημόνιο οι ίδιοι, το καλοκαίρι, το κεντρικό για μας θέμα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και περιορίσαμε τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς σε δύο ζητήματα που βάλανε αυτοί στο τραπέζι: Τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο, όπου εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία».

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται νέες θέσεις εργασίας όχι απολύσεις, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι, ενισχύοντας και το εσωτερικό και το διεθνές μέτωπο, «θα μπορέσουμε να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Για τις συντάξεις

Ερωτηθείς για τις συντάξεις, ο υπουργός δήλωσε ότι καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί και αυτό το έχουν ήδη δει οι συνταξιούχοι. «Οι λίγοι που έχουν αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων, θα τη δουν τον Αύγουστο, γιατί τότε θα γίνει ο επανυπολογισμός» σημείωσε.

Σχόλια