default-image

Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 1200 δασκάλους χρειάζεται η Κρήτη

Κρήτη
Ούτε έναν ούτε δύο, αλλά 1200 δασκάλους χρειάζεται η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την εκτίμηση ότι, για να λειτουργήσουν ομαλά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του νησιού, από το Σεπτέμβριο θα χρειαστούν 1.200 εκπαιδευτικοί κάνει ο αιρετός του ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης Δημήτρης Δερμιτζάκης. Την εκτίμησή του αυτή στηρίζει σε έρευνα που έχει κάνει ανά νομό και στη διαπίστωση ότι παραμένουν ακάλυπτα τα οργανικά κενά...

Όπως προκύπτει από την έρευνά του, οι μετρήσιμες κενές θέσεις σε γενική και ειδική αγωγή μαζί ανέρχονται σε 864.

«Σε αυτές, αν υπολογιστούν οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης (πέρυσι προσλήφθηκαν πάνω από 200) και ειδικότητες όπως Εικαστικών, Θεατρικής Αγωγής και Πληροφορικής, το αναγκαίο εκπαιδευτικό δυναμικό που θα χρειαστεί σε επίπεδο Κρήτης θα ξεπεράσει τους 1.200», τονίζει ο κ. Δερμιτζάκης.

Πρωταθλητισμό σε ανάγκες κάνει για άλλη μια φορά ο νομός Ηρακλείου, ο οποίος διαθέτει σχεδόν τα μισά από τα μετρήσιμα κενά της γενικής αγωγής. Αντίθετα, στην ειδική αγωγή υπάρχουν πολλά κενά σε όλες τις περιοχές της Κρήτης, εκτός από το νομό Ρεθύμνου.

Η αγωνία των εκπαιδευτικών είναι έντονη, καθώς - ως γνωστόν - όσο πιο πολλά κενά έχει μια περιοχή, τόσο πιο αργά ομαλοποιείται η λειτουργία των σχολείων της. Το διάχυτο προβληματισμό επιτείνουν πληροφορίες οι οποίες επιμένουν πως φέτος θα έχουμε πολύ λιγότερες διαθέσιμες πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών.

«Έχουμε επισημάνει πολλάκις ότι, όταν ο εκάστοτε νομός της Κρήτης ξεκινά με ελλείψεις οργανικών κενών, σημαίνει ότι στο σύνολό τους τα κενά το Σεπτέμβριο θα βρίσκονται εκτός ελέγχου», αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης και συμπληρώνει: «Ως αιρετοί κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και στους θεσμικούς εκπροσώπους του νησιού, πριν το πρώτο κουδούνι της επόμενης σχολικής χρονιάς ηχήσει. Πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια, αλλά και πίεση σε όλα τα επίπεδα, για όσο το δυνατόν γρηγορότερη πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη πάγιων αναγκών της εκπαίδευσης».

Σχετικά με τους αναπληρωτές, ο ίδιος υπογραμμίζει: «Το μεγάλο πρόβλημα, που αναγνωρίζουμε πλέον όλοι, εντοπίζεται στην ημερομηνία πρόσληψης αλλά και στον αριθμό των αναπληρωτών. Εκατοντάδες σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στην Κρήτη με ελλείψεις, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί! Στην ουσία, οι συνάδελφοι που δουλεύουν χρόνια αναπληρωτές αναπληρώνουν τον εαυτό τους και θα μπορούσαν να βρίσκονται ως μόνιμοι πλέον για να καλύψουν τις παραπάνω οργανικές θέσεις. Είναι πραγματικά κατάντια για άλλη μια χρονιά, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, να μην υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί και "δάσκαλοι" την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία».

Οι εκπαιδευτικοί αγωνιούν και για τις θέσεις εργασίας που υποστηρίζουν πως χάνονται εξαιτίας των αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα του δημοτικού σχολείου: «Σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον σε επίπεδο λειτουργικών αναγκών διαπιστώνουμε μείωση, καθώς στο "νέο σχολείο Φίλη" ο δάσκαλος τυπικά υφίσταται νέα μείωση δύο ωρών στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. Επισημαίνουμε ότι το 2011 υπήρξε η πρώτη μείωση, δύο ωρών, από την τότε υπουργό Παιδείας Διαμαντοπούλου, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 1.600 θέσεις εκπαιδευτικών», καταλήγει ο κ. Δερμιτζάκης.

«Το παλεύουν»...

Την ώρα που οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών κρούουν - και δικαίως - τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει του Σεπτεμβρίου, οι πληροφορίες της "Ν.Κ." από το υπουργείο Παιδείας είναι πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για ομαλή έναρξη των σχολείων τη νέα χρονιά.

Όπως αναφέρουν οι πηγές, το υπουργείο Παιδείας, απαλλαγμένο από το άγχος των πανελλαδικών, τώρα έχει στρέψει όλη του την προσοχή στη 12η Σεπτεμβρίου. Κατά τη συγκεκριμένη ημέρα θα γίνει ο αγιασμός στα σχολεία όλης της χώρας, καθώς η 11η Σεπτεμβρίου είναι Κυριακή. Στόχος είναι να μοιραστούν αμέσως μετά τον αγιασμό τα βιβλία στους μαθητές και να μην υπάρχουν κενά στα σχολεία. Το στοίχημα είναι μεγάλο, όμως στο υπουργείο Παιδείας «το... παλεύουν», αφού ξέρουν καλά πως όλα τα φώτα θα είναι τότε στραμμένα πάνω τους.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News