Ελλάδα

Όσοι καταδικάστηκαν σε αδικήματα εκτός διαγωνισμού αδειών

  "Μόνον όσοι έχουν καταδικαστεί αμετακλήτως για συγκεκριμένα αδικήματα, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αποκλείονται από το διαγωνισμό" τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος σχολίασε ότι βρισκόμαστε σε φάση που έχουν υποβληθεί, οι αιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων.

«Η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες θεσπίζει τα ασυμβίβαστα για τη συμμετοχή σε αυτόν και από τα οποία προκύπτει ότι δεν αρκεί μόνο η άσκηση ποινικής δίωξης, για να αποκλειστεί κάποιος υποψήφιος από τον διαγωνισμό» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου.

   Ο υπουργός Επικρατείας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ακόμη ότι, την ερχόμενη Δευτέρα λήγει η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων και στις αρχές Αυγούστου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

   «Η διαδικασία είναι αντικειμενική. Η κυβέρνηση δεν έχει προσωπικά με κανένα αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί το καθεστώς της ασυδοσίας και τελικά θα περάσουμε σε βιώσιμα σχήματα» είπε ο κ. Παππάς, για να συμπληρώσει ότι η κριτική που είχε δεχθεί η κυβέρνηση για την επιλογή να χορηγήσει τέσσερις τηλεοπτικές άδειες «φαντάζει ξεπερασμένη υπό το φως των γεγονότων χρεοκοπίας μεγάλων καναλιών».

   Στην ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος, εξέφραζε φόβους ότι με την απονομή των νέων τηλεοπτικών αδειών μπορεί να ξαναγίνουν καναλάρχες, επιχειρηματίες των οποίων έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί, έχουν ασκηθεί εναντίον τους ποινικές διώξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ζήτησε, επίσης, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στον διαγωνισμό "αχυράνθρωποι", όπως τους χαρακτήρισε, καθώς και «εκτός από ασφαλιστική ενημερότητα να υπάρχει και πρόβλεψη και τραπεζικής ενημερότητας "όχι με υπογραφή πρόθυμων που δεν διστάζουν να ψευδομαρτυρήσουν"».

   «Ελπίζω να μην επιτρέψετε να ξαναδημιουργηθούν αυτοκρατορίες με στρουμφάκια» είπε ο κ. Νικολόπουλος, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας.

   «Στην ερώτησή σας περιγράφετε, αυτό που και η κυβέρνηση αποκαλεί "τρίγωνο της διαπλοκής". Δεν ήταν ατύχημα, αλλά τρόπος ζωής συγκεκριμένων συμφερόντων» απάντησε ο υπουργός Επικρατείας και ανέφερε το παράδειγμα «διεθυντή ενός εκ των συγκροτημάτων, ο οποίος ζητούσε με δήλωσή του από δυο μετόχους του συγκροτήματος να βάλουν χρήματα με το επιχείρημα ότι απέκτησαν ισχύ και χρήμα».

      Απαντώντας στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Νικολόπουλος, σχετικά με την ακρίβεια των στοιχείων που χορηγούνται από τις τράπεζες, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι για τον λόγο αυτό συνεστήθη Εξεταστική Επιτροπή.

   «Είστε μέλος αυτής της Επιτροπής και ένα δεύτερο μάτι δεν βλάπτει ποτέ» τόνισε ο κ. Παππάς, ενώ άφησε αιχμές για τον Ι. Στουρνάρα. «Η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής, για τις δανειοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης υπήρξε πρωτοβουλία της κυβέρνησης παρ' ότι υπήρχε έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας. Ένας καχύποπτος θα μπορούσε να συνδέσει την προηγούμενη ιδιότητα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος ήταν υπουργός της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, η οποία πολιτεύτηκε με συγκεριμένο τρόπο» ανέφερε.

   Συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι υπάρχει ελεγκτική εταιρεία, η οποία θα ελέγξει τους φακέλους των υποψηφιοτήτων και επιτροπή διαγωνισμού, η οποία συνεργάζεται με τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σχόλια