Ελλάδα

Βασικός παράγοντας για το μηχανογραφικό ο τόπος διαμονής

Μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου μπορούν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων να οριστικοποιούν τα μηχανογραφικά τους δελτία. Νωρίτερα θα πρέπει να έχουν επισκεφτεί την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να έχουν μελετήσει το μηχανογραφικό δελτίο και ενδεχομένως να έχουν κάνει κάποιες προσωρινές προτιμήσεις πάνω σε αυτό (προσωρινή αποθήκευση).

Το ποιες σχολές θα δηλώσουν οι υποψήφιοι της χώρας και με ποια σειρά είναι καθοριστικής σημασίας και αποτελεί βασικό παράγοντα της διακύμανσης των βάσεων εισαγωγής. Και αυτό γιατί ο συνυπολογισμός των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων και των προτιμήσεών τους ως προς τις σχολές φοίτησης, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά, θα καθορίσει την ακριβή πορεία της βάσης εισαγωγής κάθε τμήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, τις προτιμήσεις των υποψηφίων δεν τις καθορίζουν μόνο τα όνειρά τους, σε συνδυασμό με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν. Τις επηρεάζει καθοριστικά η οικονομικοκοινωνική συγκυρία με δύο τρόπους:

* Περισσότεροι υποψήφιοι στρέφονται σε σχολές με εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση. Εξού και η ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση των αστυνομικών και στρατιωτικών σχολών. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και με τα τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης, η βάση των οποίων έφτασε να ανταγωνίζεται τη βάση της... Νομικής!

* Περισσότεροι υποψήφιοι επιλέγουν σχολή ανάλογα με το πόσο κοντά βρίσκεται αυτή στο πατρικό τους. Μόνο πέρυσι, το 54% των επιτυχόντων των ημερήσιων λυκείων του νομού Ηρακλείου "πέρασε" σε σχολές της Κρήτης. Το ποσοστό είναι τεράστιο, με δεδομένο το γεγονός πως υπάρχουν πολλά δημοφιλή αντικείμενα σπουδών, τα οποία δεν υπάρχουν καν στο νησί (Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νομική, Δημοσιογραφία, Γυμναστική Ακαδημία, Μαιευτική, Κτηνιατρική κ.ά.). Και έγινε ακόμα μεγαλύτερο με την προσθήκη επιτυχόντων των ΕΠΑ.Λ., που παραδοσιακά δείχνουν μεγάλη προτίμηση στις σχολές του ΤΕΙ Ηρακλείου.

Καθηγητές του Ηρακλείου, που βρίσκονται κοντά στους υποψηφίους, πιστεύουν πως φέτος το περυσινό ποσοστό θα αυξηθεί.

ΚΕΣΥΠ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Βοηθός στον... προσανατολισμό

Η δύσκολη οικονομικοκοινωνική συγκυρία είναι ο λόγος που αρκετοί υποψήφιοι ακόμα αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στα "θέλω" και στα "πρέπει". Χείρα βοηθείας τείνει προς αυτούς το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Ηρακλείου, το οποίο συνεχίζει τις ενημερωτικές του εκδηλώσεις.

Το ΚΕΣΥΠ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Ημέρες ενημέρωσης - Συμπληρώνω έξυπνα το μηχανογραφικό μου δελτίο", η οποία θα υλοποιηθεί στις 4 και 5 Ιουλίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Η ενημερωτική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, στο κέντρο της πόλης (οδός Μονοφατσίου 8, αίθουσα "Πυξίδα" του ΚΕΣΥΠ, στο β' όροφο). Οι υπεύθυνοι του Κέντρου, Θεόδωρος Αντωνίου και Έρρικα Κορνηλάκη, θα βοηθήσουν μαθητές της Γ' τάξης Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις και να τις αποτυπώσουν στο μηχανογραφικό τους.

Ταυτόχρονα, το ΚΕΣΥΠ διοργανώνει ανάλογο εργαστήριο για τους ενδιαφερόμενους μαθητές της Γ' γυμνασίου, της Α' και Β' τάξης του λυκείου για επιλογή ομάδας προσανατολισμού, τομέα και ειδικότητας αντίστοιχα, με σκοπό τη διασαφήνιση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών στόχων. Το σεμινάριο θα υλοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, επίσης από τις 11 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι.

Το ΚΕΣΥΠ είναι υπηρεσία που ανήκει στο υπουργείο Παιδείας και όλα τα προαναφερόμενα προσφέρονται εντελώς δωρεάν, ως μια προσφορά του δημόσιου σχολείου στην πληροφόρηση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια