default-image

Μικρότερο πέναλτι για τους αναπληρωτές

Κρήτη
Μικρότερο πέναλτι για τους αναπληρωτές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το επόμενο σχολικό έτος καταργείται η ποινή του διετούς αποκλεισμού για όσους αναπληρωτές δεν παρουσιαστούν να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτηθούν. Όσοι δε δεχτούν την πρόσληψή τους θα διαγράφονται από τους πίνακες μόνο για ένα σχολικό έτος, δηλαδή αυτό που διανύεται, και όχι και για το επόμενο, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Στο μεταξύ, σε 350 ανέρχονταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή οι αναπληρωτές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που τιμωρούνται με διαγραφή από τους πίνακες για το επόμενο σχολικό έτος. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι 260 αφορούν στη Γενική Εκπαίδευση και οι 91 στην Ειδική Εκπαίδευση. Σε απόλυτα νούμερα, οι οικονομολόγοι (ΠΕ09) είναι η ειδικότητα των εκπαιδευτικών με τις περισσότερες μη αναλήψεις υπηρεσίας ή παραίτησης.  

Το σκέφτονταν διπλά

Η ποινή του διετούς αποκλεισμού σε όσους αναπληρωτές αρνούνταν να αναλάβουν υπηρεσία, επήλθε προκειμένου να αποκτούν ευκολότερα εκπαιδευτικούς, τα δυσπρόσιτα σχολεία ολόκληρης της χώρας. Όταν σ' ένα Αθηναίο π.χ. ερχόταν τοποθέτηση στο Νομό Λασιθίου έπρεπε να το σκεφτεί δυο φορές πριν να πει "όχι". Αν έλεγε δε θα έχανε το δικαιωμα διορισμού όχι μόνο για την τρέχουσα χρονιά, αλλά και την επόμενη.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως ο εκπαιδευτικός αυτός που θα ξεκινήσει από την Αθήνα, να μετοικήσει στο Νομό Λασιθίου, για να διδάξει σ΄ενα σχολείο της περιοχής, θα πρέπει να στήσει το νοικοκυριό του εκ νέου, σαν να ήταν φοιτητής. Θα πρέπει να ενοικιάσει σπίτι, να το εξοπλίσει, να ξοδεύει χρόνο και χρήμα κάθε φορά που θα θέλει να επισκεφθεί την οικογένειά του (ή της) στην Αθήνα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα έξοδα είναι σχεδόν ισοσκελισμένα με τα έσοδα (μισθός), με αποτέλεσμα να μη συμφέρει τον εκπαιδευτικό να... δουλέψει! Το μόνο κίνητρο είναι τα μόρια προϋπηρεσίας. Όσο πιο πολλά συγκεντρώσει κάποιος, τόσο πιο εύκολα μπορεί να πάει στην περιοχή που θέλει...

Της Ελένης Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News