Ελλάδα

Κίνδυνος ομαδικών απολύσεων στα ιδιωτικά σχολεία

Tον "κώδωνα" του κινδύνου ότι θα υπάρξει "τσουνάμι" απολύσεων και δραστικών περικοπών μισθών στα Ιδιωτικά Σχολεία, κρούει το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η ΟΙΕΛΕ, με επιστολή  προς τον Διευθυντή Σπουδών Δ.Ε. του ΥΠΠΕΘ και προς τον υπουργό Παιδείας κ. Ν. Φίλη.

Για να αποφευχθούν οι απολύσεις η ΟΙΕΛΕ ζητά από την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει  σε άμεση  ρύθμιση του ζητήματος της κάλυψης των ωρών που χάνουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εξαιτίας των αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνει στην επιστολή ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός οι πρόσφατες αλλαγές προκαλούν ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα σε εκπαιδευτικούς πολλών ειδικοτήτων (πληροφορικής, φυσικούς, χημικούς, φιλολόγους κ.α.).

Ως εκ τούτου, ιδιαίτερα για την ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ,  προκύπτουν τα ακόλουθα εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα:

1.Τα ιδιωτικά σχολεία αδυνατούν να προγραμματίσουν τις δράσεις τους, με αποτέλεσμα να προκαλείται τεράστια αναστάτωση στη λειτουργία τους.

2. Εκατοντάδες συνάδελφοί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με δραστική περικοπή των ωρών τους (επομένως και των αποδοχών τους) ή ακόμη χειρότερα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον Καιάδα της απόλυσης.

3. Το Κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη μείωση των εισφορών των εκπαιδευτικών.

4.Όχι μόνο δεν καταπολεμάται, αλλά ενισχύεται η μαύρη εργασία

5.Οι μόνοι που για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια κερδίζουν από τη μη ρύθμιση του ζητήματος, είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων . Δεν είναι αρκετά, άραγε, τα περίπου 50.000.000€ ετησίως που αποκόμισαν από τις μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις της περιόδου 2010-14;

Ο κ. Κουρουτός υπενθυμίζει ότι "ο πρώην Υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος με μια σκανδαλώδη απόφαση που άλλαξε μέσα στο Εθνικό Τυπογραφείο έκανε ένα γενναίο «δώρο» στους σχολάρχες με την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Όμως ακόμη και τότε υπήρξε στοιχειώδης πρόνοια, για να αποφευχθεί  τσουνάμι απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση".

Σχετικά με την   πρόσφατη υπουργική απόφαση που εξεδόθη με την ευθύνη της Διεύθυνσης Σπουδών Π.Ε. του ΥΠΠΕΘ, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ υπογραμμίζει "όχι μόνο θεράπευσε το πρόβλημα αλλά έθεσε τις βάσεις για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας . Θεωρώ  ότι στις προθέσεις της Διεύθυνσή σας, όπως και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος , η τήρηση της νομιμότητας και η διατήρηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών¨.

Ο κ. Κουρουτός θεωρεί   ότι "η τροποποίηση της ήδη ισχύουσας Υ.Α 688/2015 Κουράκη μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας ρύθμισης που θα επιλύει το ζήτημα και θα βάζει σε μεγάλο βαθμό τάξη στα κακώς κείμενα της ιδιωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".

Πηγή: esos.gr

Σχόλια