Ελλάδα

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη

Αναγκαία θεωρεί τη θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της, όπως τόνισε στο νέο του μήνυμα για το εργασιακό, το οποίο έστειλε σήμερα από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα της Γηραιάς τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού «θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη».

Μάλιστα τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιστρέψει στις ιδρυτικές αρχές της. «Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, που ανέφερε παράλληλα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της να την ενισχύσουν. «Με την αποτυχία της, η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης τροφοδότησε το τέρας του εθνικισμού και του ακροδεξιού και φασιστικού λαϊκισμού».

Πρόταση για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στην εφ' όλης της ύλης ομιλία του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσφυγικό και την μεταναστευτική κρίση. «Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας εφαρμόζει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σεβόμενη τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

«Το 2015 οι αρχές μας πραγματοποίησαν πάνω από 170.000 διασώσεις, πολλές από τις οποίες αφορούσαν μωρά, παιδιά, ανθρώπους από ευάλωτες ομάδες» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Θα υποβάλλουμε πρόταση στην Κομισιόν ώστε τα ασυνόδευτα παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν τις 19 Μαρτίου να περιληφθούν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προς άλλες χώρες της Ε.Ε.» .

Για άλλη μια φορά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό.

Επίσκεψη στο Στρασβούργο

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο. Λίγη ώρα μετά τη λήξη του τετ-α-τετ, ο πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σε τομείς όπως η οικονομία, το προσφυγικό και η ασφάλεια μπορούν να αντιμετωπιστούν όχι με λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη αλλά με καλύτερη Ευρώπη.

Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου και με Έλληνες βουλευτές που μετέχουν στην κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τσίπρας: Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη

Στη συνάντηση δε με την ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του συμβουλίου, ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε ότι «η προσφορά της Ελλάδας στην κρίση του Προσφυγικού βρίσκει αναγνώριση», όπως ο ίδιος σημειώνει σε άλλη ανάρτησή του στο twitter

Ο κ. Τσίπρας θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Guido Raimondi και τον Έλληνα δικαστή στο ΕΔΔΑ Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνος,

Επίσης, θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και του πρωθυπουργού της Εσθονίας από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Σχόλια