default-image

Μεγάλη φωτιά στην Χαλκίδα απειλήθηκε οικισμός

Ελλάδα
Μεγάλη φωτιά στην Χαλκίδα απειλήθηκε οικισμός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε πριν από το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Δοκού της Εύβοιας. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί σε κατοικημένες περιοχές και έτσι έχει περιοριστεί σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Στην περιοχή επιχειρούν δύο ελικόπτερα και τέσσερα Καναντέρ όπως επίσης και 15 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρου.

Υπό μερικό έλεγχο ωστόσο βρίσκεται άλλη φωτιά που ξέσπασε στον Πρόδρομο Θηβών σήμερα νωρίς το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η φωτιά πήρε πολύ γρήγορα μεγάλες διαστάσεις καίγοντας αγροτικές και δασικές εκτάσεις, ενώ την πορεία της πυρκαγιάς ανέκοψε η δράση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων καθώς στην περιοχή βρίσκονται 11 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας και δύο πεζοπόρες ομάδες.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για πολλή ώρα επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη Καναντέρ. Οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της μέρας θα μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στον Πρόδρομο Θηβών.

Να σημειώσουμε ότι τόσο η Εύβοια όσο και η Θήβα είχαν χαρακτηριστεί ως περιοχές υψηλού κινδύνου με βάση ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από τη χθεσινή μέρα.

Στην Κύπρο

Σε ύφεση βρίσκεται μετά από τέσσερις μέρες, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Ιωνά Νικολάου, η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Τροόδους. Ωστόσο, σε κάποια σημεία σημειώνονται αναζωπυρώσεις. Για το λόγο αυτό ομάδες επιφυλακής θα παραμείνουν κοντά στα μέτωπα όλη την νύχτα.

Μέχρι και το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν τα 18 πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ξένων χωρών, που συνδράμουν το έργο της πυρόσβεσης, με στόχο να καταλαγιάσουν οι πύρινες γλώσσες και να διευκολυνθεί η ασφαλής πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων, για πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Ο κ. Νικολάου ανακοίνωσε ότι αποχώρησαν τα πτητικά μέσα του Ισραήλ, λόγω πυρκαγιάς στην χώρα.

Το απόγευμα κηδεύτηκε ο δασοπυροσβέστης Μάριος Αριστοτέλους 44 ετών, ο οποίος έχασε την ζωή του στη μάχη για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Η κηδεία έγινε δημοσία δαπάνη και σε αυτή παρέστη ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Αύριο θα γίνει η κηδεία του δασοπυροσβέστη, Ανδρέα Σοφοκλέους.

Δε συμμετέχουν τουρκικά μέσα στην κατάσβεση

Η Τουρκία δεν αποδέχεται τον όρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως τυχόν βοήθεια της τεθεί υπό τον συντονισμό των αρμόδιων αρχών μαζί με τη συνδρομή των υπόλοιπων χωρών που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Kibris", ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα θέλει να αποστείλει πτητικά μέσα πυρόσβεσης στην Κύπρο, όμως δεν μπορεί να αποδεχθεί τους όρους που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κάλεσε επίσης, σύμφωνα με το protothema.gr, την ελληνοκυπριακή πλευρά «να μην καταχράται» ένα ανθρωπιστικό θέμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τουρκοκύπριο «υπουργό εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου στην Άγκυρα.

Σε δικές του δηλώσεις ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός έκανε λόγο για αδιαφορία της ελληνοκυπριακής  πλευράς, κάνοντας λόγο για «αχρείαστες συζητήσεις» για το αν το νερό που θα χρησιμοποιηθεί θα έρχεται από τον νότο ή τον βορρά.

Οι Ρώσοι δεν απάντησαν αν μπορούν να βοηθήσουν για την κατάσβεση...

Ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε μέχρι στιγμής από την Ρωσία στο αίτημα της Κύπρου για αποστολή βοήθειας για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Το αίτημα υποβλήθηκε προ δύο ημερών, ωστόσο μέχρι αυτή την ώρα, δεν υπήρξε απάντηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News