Ελλάδα

Πρόσκληση Τσίπρα για γόνιμο και δημιουργικό διάλογο

Κάλεσμα προς τους κοινωνικούς φορείς για ένα «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων», απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας επίσης ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας».

«Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανεξάρτητα από την τοποθέτηση μας οφείλουμε να ανοίξουμε διάλογο για τις τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης» και πρόσθεσε ότι «η κύρια αιτία για την πολιτική κρίση είναι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και η στρατηγική για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που κυριάρχησε», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Όπως σημείωσε, «οι διαρθρωτικές ανισότητες παγιώνουν τις εισοδηματικές, τον δυϊσμό ανάμεσα σε Βορρά-Νότο και τελικά τις θεσμικές ανισότητες όταν προκύψει κρίση» και υπογράμμισε την ανάγκη μιας «κοινής ευρωπαϊκή βιομηχανικής πολιτικής στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής, η οποία πέτυχε εν πολλοίς τους στόχους της».

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το iefimerida.gr, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα κοινής αγροτικής πολιτικής, διευκρινίζοντας ότι η ΚΑΠ, παρά τις αντιφάσεις και τις στρεβλώσεις της, έθεσε πριν περίπου 50 χρόνια δύο στόχους: την διατροφική επάρκεια της ηπείρου και την στήριξη του αγροτικού και του κτηνοτροφικού εισοδήματος.

Και οι δύο στόχοι σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκαν, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αντίθετα, η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική είναι πολύ πιο πρόσφατη, περιορίζεται κυρίως σε ρυθμιστικά θέματα για την αγορά και τα πνευματικά δικαιώματα, αφήνοντας τα ουσιώδη ζητήματα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κατανομής των πόρων στο εθνικό επίπεδο των κρατών-μελών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «οι τέσσερις μεγάλες βιομηχανικές χώρες λαμβάνουν το 45% των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενώ η Ελλάδα το 2,3% παρότι έχει το 5% των ανέργων της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θετική κίνηση στην κατεύθυνση αναζωογόνησης των επενδύσεων» το πακέτο Γιουνκέρ και επεσήμανε ότι «θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές του στο έπακρον ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ανέφερε ότι πρόσφατα εγκρίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ, που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, η αύξηση της απασχόλησης δεν θα μειωθεί με το ρυθμό που επιθυμούμε. Προϋπόθεση, είναι η αύξηση των εγχώριων επενδύσεων», σημείωσε.

Ένα Brexit θα κλυδωνίσει την ΕΕ

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι «ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις απεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας», ενώ πρόσθεσε ότι «θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης».

Στο βήμα του ΣΕΒ είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σχόλια