default-image

Οι εθνικοί εγωισμοί δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης

Ελλάδα
Οι εθνικοί εγωισμοί δεν ταιριάζουν στην Ευρώπη της Αλληλεγγύης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι χώρες της Ευρώπης, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπό ένταξη χώρες πρέπει μακριά από εθνικούς εγωισμούς να ακολουθήσουν κοινή πολιτική. Κοινή πορεία. Κοινό πλαίσιο παροχής ασύλου», υπερτόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών σε συνεργασία με τα Εθνικά Κοινοβούλια των υπό ένταξη χωρών, ο επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης με θέμα «Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό και το άσυλο» ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ευρώπη 70 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο για πρώτη φορά είναι αντιμέτωπη με τεράστιες μεταναστευτικές ροές. Οι ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές και ιδίως στη δοκιμαζόμενη Συρία έχουν οδηγήσει εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους να παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και να ψάχνουν οδό διαφυγής για την πολιτισμένη και δημοκρατική Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιάστηκε απροετοίμαστη. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μία δύσκολη και εν πολλοίς ασαφής συμφωνία. Αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καθόλου συμφωνία.

Οι χώρες της Ευρώπης, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπό ένταξη χώρες πρέπει μακριά από εθνικούς εγωισμούς να ακολουθήσουν κοινή πολιτική. Κοινή πορεία. Κοινό πλαίσιο παροχής ασύλου.

Χώρες φτωχές και μικρές, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία φιλοξενούν σήμερα κοντά στα 6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία. Είναι απαράδεκτο η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων να μην μπορεί να φιλοξενήσει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες.

Η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην  Ελλάδα και την Ιταλία τις κύριες πύλες εισόδου της Ευρώπης των μεταναστών και των προσφύγων. Που δέχονται τα μεγαλύτερα κύματα μεταναστών. Η μετεγκατάσταση προσφύγων από τις δύο αυτές χώρες σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης προχωράει με πολύ αργά βήματα.

Και η Τουρκία η κύρια χώρα διέλευσης μεταναστών και προσφύγων θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει το μεταναστευτικό πρόβλημα ως το διαπραγματευτικό της χαρτί για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για περεταίρω χρηματοδότηση από αυτήν. Θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τη συμφωνία του Μαρτίου. Να ενεργοποιηθούν άμεσα τα πρωτόκολλα επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών που έχει συμφωνήσει.

Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδος ή της Ιταλίας. Αφορά όλη την Ευρώπη. Η επίλυσή του είναι χρέος τιμής για την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Με κοινές πολιτικές και δράσεις. Μακριά από εθνικές μικροπολιτικές. Που δεν ταιριάζουν στις Αρχές και στις Αξίες της Ευρώπης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News