default-image

Σε καλό έδαφος η συζήτηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Ελλάδα
Σε καλό έδαφος η συζήτηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ύπαρξη «προόδου και καλού εδάφους» για να υπάρξει κατάληξη στις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών, διαπίστωσε, όπως δήλωσε, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στη σημερινή συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στην επόμενη συνάντηση, είπε, θα συνεχίσουμε συζητώντας τις αρμοδιότητες του κράτους για σύναψη διεθνών συνθηκών και το θέμα των συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους και συνιστωσών πολιτειών.

Σε ερώτηση, ποια μηνύματα για το Κυπριακό θέλει η Λευκωσία να διαβιβάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στον γ.γ. του ΟΗΕ κατά την αυριανή συνάντηση τους στην Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι η εμμονή στις βασικές αρχές για μια λειτουργική, βιώσιμη λύση, που να λαμβάνει υπόψη της ανησυχίες και να αντιμετωπίζει προβλήματα, που μπορεί να δημιουργηθούν αν δεν ληφθούν υπόψη οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και της ΕΕ.

Επίσης, Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία και με τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο. «Οφείλω να πω ότι ήταν πρωτοβουλία του Έλληνα Προέδρου, με τον οποίον έχουμε εναρμονιστεί ακριβώς στα ίδια πλαίσια όπως και με τον Έλληνα πρωθυπουργό», προσέθεσε.

Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, να χρησιμοποιηθούν έσοδα από το φυσικό αέριο για αποζημιώσεις σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι θα υπάρξει μια διεθνής εκστρατεία για οικονομική βοήθεια αναφορικά με το κόστος των αποζημιώσεων, το κόστος της επανεγκατάστασης.

Δεν σημαίνει ότι θα διαθέσουμε τον φυσικό πλούτο για να πληρώσουμε υποχρεώσεις άλλων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου και τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News