default-image

Ψάχνουν τη λύση Αναστασιάδης και Ακιντζί

Ελλάδα
Ψάχνουν τη λύση Αναστασιάδης και Ακιντζί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα πλεονεκτήματα μιας ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού αναφέρθηκαν απόψε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί , μιλώντας σε δικοινοτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Cyprus Academic Dialogue» με θέμα «Η ζωή σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο».

Ο κ. Αναστασιάδης ανέλυσε με λεπτομέρεια τα οφέλη από μια λύση του Κυπριακού, λέγοντας ότι με τον κ. Ακιντζί «μοιράζονται το ίδιο όραμα, δηλαδή να παρουσιάσουν στο λαό μια διαρκή, βιώσιμη και λειτουργική λύση», προσθέτοντας ότι συμφωνούν πως η λύση πρέπει να είναι σαφής και χωρίς «εποικοδομητικές ασάφειες»(contructive ambiquity).

Tόνισε ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει περαιτέρω συνέργειες και συμμαχίες για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ χωρών παραγωγής υδρογονανθράκων και χωρών κατανάλωσης υδρογονανθράκων στην περιοχή και πέραν αυτής».

Eπίσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μια λύση θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει μια επιτυχία εξωτερικής πολιτικής, θα προωθήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, όπως και τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ και θα δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία να καταστεί μέρος ισχυρών περιφερειακών συνεργασιών, που αναπτύσσονται στην περιοχή σε τομείς, όπως η ενέργεια και η ασφάλεια.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι «πρέπει να βλέπουν οι μεν τους δε, όχι ως εχθρούς, αλλά ως μελλοντικούς εταίρους».

Αφού ανέλυσε ειδικά τα οικονομικά οφέλη της λύσης, είπε ότι η λύση πρέπει να είναι στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας.

Πηγή: Έθνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News