default-image

Γ. Κατρούγκαλος: "Προτείνουμε τη μετάβαση στη Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία"

Ελλάδα
Γ. Κατρούγκαλος: "Προτείνουμε τη μετάβαση στη Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαρωτικές αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εξασφαλίζει «την πλήρη ανατροπή του παλαιοκομματικού πολιτικού συστήματος», προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και συντονιστής της επιτροπής της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews.

Κάνει μάλιστα λόγο για μετάβαση στη Δ' Ελληνική Δημοκρατία «με νέους θεσμούς άμεσης δημοκρατίας, ενίσχυσης των ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων και θωράκιση του πολιτεύματος απέναντι στη νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση».

Χαρακτηρίζει την «επανεκκίνηση και ανάταξη του πολιτικού συστήματος» ως κατεξοχήν «κρίσιμο εθνικό θέμα», για το οποίο το άρθρο 44, παρ. 2 του Συντάγματος, προβλέπει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Επίισης, τάσσεται υπέρ της «απλής, άδολης και ανόθευτης αναλογικής», ενώ υπογραμμίζει ότι εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του προέδρου της Δημοκρατίας, «τότε θα πρέπει να έχει άμεση πολιτική νομιμοποίηση».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας απορρίπτει το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, λέγοντας ότι οι δανειστές δεν ζήτησαν κάτι τέτοιο, κάνοντας παράλληλα λόγο για «γκεμπελική κατασκευή ειδήσεων από το σύστημα διαπλοκής των ΜΜΕ», που αποτελεί «δείγμα πανικού όσων νόμιζαν ότι θα παραμείνουν αιώνιοι ζιγκολό της κυβερνητικής εξουσίας - με το αζημίωτο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News