Ελλάδα

Τα τρία ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

Τη "φυγή προς τα μπρος" θα προσπαθήσει να επιταχύνει η κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες ημέρες. Βασικός στόχος είναι να επαναφέρει σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας "την ελπίδα που τείνει να χαθεί μετά τα δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίσθηκαν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση", όπως αναφέρει επιτελικό της στέλεχος.

Για τον λόγο αυτό οργανώνεται, κατά τις πληροφορίες, κεντρική εκδήλωση την Πέμπτη στο Μουσείο της Ακρόπολης (σ.σ. την επομένη της συγκέντρωσης των "Παραιτηθείτε") με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα παρουσιάσει τον σχεδιασμό στους τρεις τομείς που θέλει η κυβέρνηση "να αφήσει το αποτύπωμά της".

Δηλαδή:

* Στον θεσμικό, που περιλαμβάνει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον νέο εκλογικό νόμο.

* Στον αναπτυξιακό, που αφορά την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου (σ.σ. ψηφίζεται από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα) και περιλαμβάνει κίνητρα (οικονομικά-φορολογικά) για άμεση λειτουργία νέων επιχειρήσεων.

* Στον κοινωνικό, που στοχεύει στην ανακούφιση των πιο αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων τις οποίες επιβαρύνουν περισσότερο τα νέα μέτρα (σ.σ. όπως η αύξηση των έμμεσων φόρων).

Ειδικά για το τελευταίο, το κυβερνητικό επιτελείο θέτει επί τάπητος τη λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όταν ανακοίνωσε ότι οι συνταξιούχοι που απώλεσαν το δικαίωμα του ΕΚΑΣ δεν θα κληθούν να επιστρέψουν τα επιδόματα του πρώτου τετραμήνου του έτους.

Οπως είχε πει ο κ.Τσίπρας, στο Ταμείο αυτό θα ενταχθούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, από το 1,7 δισ. που πέτυχε η χώρα να εμφανίσει ως πλεόνασμα για το 2015, προκειμένου να κατευθυνθούν σε κοινωνικές ανάγκες. Δεδομένου ότι δεν θα χρειαστεί να «πειραχτούν» από αυτό τα περίπου 80 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να καλύψουν τις επιστροφές του ΕΚΑΣ (σ.σ. τα νέα μειωμένα κριτήρια ισχύουν, τελικά, από την 1η Ιουνίου και όχι αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου), οι επιτελείς υπολογίζουν την διάθεση του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις, όπως η επέκταση των προγραμμάτων για το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την κοινωνική εργασία.

Οπως λένε δε, στα 700 εκατ. ευρώ θα προστεθούν και τα έσοδα από τις τηλεοπτικές άδειες, τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καπνού-πετρελαιοειδών.

«Αναπτυξιακός πυρετός»

Το περιεχόμενο του νέου αναπτυξιακού νόμου θα τύχει ειδικής προβολής, καθώς τα συναρμόδια οικονομικά-παραγωγικά υπουργεία έχουν πάρει «εντολή» να τρέξουν ταχύτατα την εφαρμογή του προκειμένου να παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα στις αρχές του φθινοπώρου.

Η έμφαση θα δοθεί στα φορολογικά-οικονομικά κίνητρα, στη στόχευση σε επιχειρήσεις που αφορούν την αγροτοτουριστική αλυσιδα ("από το χωράφι στο ξενοδοχείο"), στις καινοτόμες "που παράγουν διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά-υπηρεσιες" και στις συνεργασιες για οικονομίες κλίμακας.

Ο στόχος-σλόγκαν, εν προκειμένω, θα είναι "αύξηση της απασχόλησης - μείωση της εσωτερικής υποτίμησης - σταθερά βήματα στην ανάπτυξη"...

Γρήγορα ο νέος εκλογικός νόμος

Οσο για το θεσμικό πεδίο, το κυβερνητικό επιτελείο πέτυχε να στρέψει τον προβληματισμό στη Συνταγματική Αναθεώρηση και στον νέο εκλογικό νόμο, ανοίγοντας μία (προσωρινή;) παρένθεση στην πολύμηνη συζήτηση επί των δημοσιονομικών.

Οπως έχουμε ήδη αναφέρει, το κυβερνητικό σχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο θα κατατεθεί άμεσα προκειμένου η ψηφοφορία στη Βουλή να γίνει πριν από τις 10 Αυγούστου που θα διακόψει η Ολομέλεια τις εργασίες της για δύο εβδομάδες, λόγω θέρους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφερε το euro2day.gr την Παρασκευή, η εφαρμογή της "απλής και άδολης" αναλογικής (σ.σ. δηλαδή χωρίς μπόνους εδρών και χωρίς πλαφόν εισόδου στη Βουλή) βρίσκει όλο και λιγότερους οπαδούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Κι αυτό διότι, όπως λένε, για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος στις αμέσως επόμενες εκλογές πρέπει να ψηφισθεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές και, άρα, χρειάζεται η συναίνεση της ΝΔ η οποία έχει αποκλείσει την απλή αναλογική.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται η περίπτωση κατανομής του μπόνους εδρών μεταξύ των κομμάτων που θα δηλώσουν προεκλογικά ότι θα συμπράξουν για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά τους υποστηρικτές αυτού του σχεδίου, "αφενός οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις μας τελείωσαν και, αφετέρου, οι πολίτες πρέπει να επιλέγουν απαλλαγμένοι από τη λογική της 'χαμένης ψήφου'".

'Οσο για την κυβερνητική πρόταση για το νέο Σύνταγμα, θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό στις 24 Ιουλίου (στην επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας) και η συζήτηση στη Βουλή θα είναι πολύμηνη.

Πηγή: Euro2day

Σχόλια