Ελλάδα

Τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου

Τη μνήμη των 218 μαρτύρων του Διστόμου, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, τίμησε ο πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, παραβρέθηκε σήμερα στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 72 χρόνια από τη σφαγή του Διστόμου, τιμώντας τη μνήμη των 218 μαρτύρων-θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στις 10 Ιουνίου 1944.

Ο πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο νεκρών.

Αμέσως μετά, ο κ. Βούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Θα έπρεπε όλοι οι συμπολίτες μας, σήμερα, να ακούσουν τον τραγικό κατάλογο αυτής της θηριωδίας που συντελέστηκε λίγο πριν ηττηθεί και επίσημα η Γερμανία. Η μνήμη μας, η ζωντανή μνήμη αυτού του έθνους, του λαού μας, δεν μπορεί παρά να ζητάει δικαίωση στο όνομα αυτών των συμπολιτών μας, αρκετοί από τους οποίους ήταν μόλις γεννημένοι, χωρίς ονόματα, άλλοι μικρά παιδιά, μεγάλοι, ολόκληρες οικογένειες.

Η Βουλή εργάζεται, και το γνωρίζουμε όλοι αυτό, εδώ και τρεις περιόδους, με Ειδική Επιτροπή για το θέμα των Γερμανικών Επανορθώσεων. Βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης του πορίσματος και μιας εξωστρεφούς δραστηριότητας, μιας πολιτικής εξόρμησης, θα έλεγα, σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα κοινοβούλια, έτσι ώστε νομικά, θεσμικά, ηθικά και πολιτικά να μείνουν ζωντανά τα αιτήματα και οι ενέργειες οι οποίες θα δικαιώσουν άμεσα αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι ενεργές αυτές οι διεκδικήσεις και εργαζόμαστε ώστε να δικαιωθούν».

Σχόλια