Ελλάδα

Ταυτοποιήθηκε η σορός του Μαυρίκου από το DNA

Tαυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA  ότι ο νεκρός οδηγός της Porsche Cayenne, ιδιοκτησίας της συζύγου του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες το μεσημέρι στην Αττική οδο, είναι ο 42χρονος εκδότης.

Η Αστυνομία αναμένει τώρα τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης που ξεκίνησε από κρατικό εμπειρογνώμονα στο αυτοκίνητο του εκδότη. Τα όποια ευρήματα προκύψουν εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν το κλειδί για τη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες ξέσπασε η μοιραία πυρκαγιά στο Cayenne.

Μπορεί η σύζυγος και η μητέρα του 42χρονου εκδότη να κλήθηκαν αμέσως μετά το μοιραίο συμβάν της πυρκαγιάς του οχήματος στο νοσοκομείο ΚΑΤ για τη διαπίστωση της ταυτότητας του, όμως ο οδηγός παρέμεινε αγνώστων στοιχείων επί ένα 24ωρο.

Το απόγευμα της Πέμπτης, αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι το πολυτελές όχημα ανήκει στο ζεύγος Παναγιώτη και Ευαγγελίας Μαυρίκου, οι αρμόδιοι κάλεσαν την σύζυγό του για αναγνώριση στο νοσοκομείο όπως γίνεται σε ανάλογες  περιπτώσεις.

Τελικά όμως κρίθηκε ότι δεν πρέπει να επιβαρυνθούν η σύζυγος και η μητέρα του με αυτή τη διαδικασία, αφενός γιατί αυτές βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ, αφετέρου επειδή οι ειδικοί γνώριζαν πως δεν υπήρχε κανένα στοιχείο στη σορό του οδηγού που θα επέτρεπε την αναγνώριση. Έγινε μόνο μια έμμεση διαπίστωση της ταυτότητας του Παναγιώτη Μαυρίκου απο την σύζυγό του με βάση προσωπικά αντικείμενα που έφερε πάνω του - βέρα, ρολόι-  και τα οποία της επιδείχθηκαν από τον ιατροδικαστή του ΚΑΤ.

Η σορός του 42χρονου διακομίστηκε στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Γουδή για να γίνει η επίσημη αναγνώριση μέσω της εξέτασης DNA. Η μεταφορά της σορού στο συγκεκριμένο εργαστήριο ήταν μονόδρομος καθώς όπως εξηγούν ειδικοί στο protothema.gr, σύμφωνα με την κατανομή αρμοδιοτήτων και περιστατικών που είθισται να γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία, όταν δίδεται εντολή για νεκροψία από την Αστυνομία τότε επιλαμβάνεται του περιστατικού το Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής.

Όταν δίδεται εντολή από εισαγγελική αρχή, οι σοροί διακομίζονται στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για νεκροψία -νεκροτομή.

Στην περίπτωση της φλεγόμενης Porsche Cayenne είχε κινητοποιηθεί εξαρχής και λόγω της φύσεως του συμβάντος η αστυνομία. Έτσι,την εντολή για νεκροψία της σορού του οδηγού του οχήματος έδωσε η αστυνομία το βράδυ της Πέμπτης. Ο ιατροδικαστής του Εργαστηρίου, που ολοκλήρωσε την νεκροψία, ουσιαστικά κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με τον ομόλογό του στο ΚΑΤ: Ως τελική αιτία θανάτου προσδιορίστηκε η απανθράκωση.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τους ιατροδικαστές μπορεί να εντοπίζεται αρχική, ενδιάμεση και τελική αιτία θανάτου. Για παράδειγμα, θα μπορούσε κάποιος οδηγώντας να υποστεί έμφραγμα και στη συνέχεια να χάσει τον έλεγχο του οχήματος, να σημειωθεί ανάφλεξη και ο οδηγός να απανθρακωθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, κι εφόσον υπάρχουν τα επαρκή στοιχεία και αποδεικνύονται, ο ιατροδικαστής θα ανέφερε ως αρχική αιτία θανάτου το έμφραγμα και ως τελική αιτία θανάτου την απανθράκωση.

Η σορός του οδηγού της Porsche ήταν  πλήρως απανθρακωμένη. Ο πανεπιστημιακός ιατροδικαστής θα διερευνήσει στη συνέχεια εάν μπορούν να δοθούν απαντήσεις τοξικολογικές και ιστολογικές από τα δείγματα που έλαβε. Θα μπορούσε πχ από τα βιολογικά υγρά να απαντηθεί αν υπήρχε κάποια ουσία στον οργανισμό του που δεν του επέτρεψε να έχει άμεσα αντανακλαστικά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

Άλλα συμπεράσματα σχετικά με τις συνθήκες και τον χρόνο θανάτου θα μπορούσαν να προκύψουν από τις ιστολογικές εξετάσεις της καρδιάς, των πνευμόνων κα.

Ωστόσο, η εξέταση δεν έγινε στο πανεπιστημιακό Εργαστήριο το οποίο ανέλαβε την αναγνώριση. Κι αυτό διότι, το Εργαστήριο δεν διαθέτει ειδικό γενετιστή για τη διενέργεια της εξέτασης DNA - η μοναδική καθηγήτρια Γενετικής που υπήρχε έχει συνταξιοδοτηθεί. Οι εξετάσεις DNA διενεργούνται για λογαριασμό του Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από εξωτερικά εργαστήρια.

Πηγή: protothema.gr

Σχόλια