default-image

Κληρώσεις, λίστες αναμονής και "μετεγγραφές" ως λύση ανάγκης

Κρήτη
Κληρώσεις, λίστες αναμονής και "μετεγγραφές" ως λύση ανάγκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το φόβο της… κλήρωσης και των υπεράριθμων τμημάτων ζουν για άλλη μια φορά οι γονείς παιδιών στο Ηράκλειο οι οποίοι σπεύδουν σε προνήπια και νηπιαγωγεία για τις εγγραφές καθώς δεν αποκλείεται και φέτος πολλά παιδιά να βρεθούν εκτός, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων. Σε πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ηρακλείου το πρόβλημα είναι έντονο και τα παιδιά ενδεχομένως και φέτος περισσότερα από όσα μπορούν να χωρέσουν στις αίθουσες.

Για πρώτη φορά φέτος η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας -που διαφαίνεται από έγγραφο το οποίο κοινοποιείται βάση εγκυκλίου στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - η πρόθεση είναι όλα τα νήπια και προνήπια να εγγραφούν και να μην μείνουν εκτός, εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό γιατί υπάρχουν κτιριακά προβλήματα και έλλειψη σχολικής στέγης.

Αναγκαστικά σε… όμορα νηπιαγωγεία

Στο Ηράκλειο όπως τόνισε ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.Αποστολάκης που μίλησε στο neakriti.gr «η πλειοψηφία των σχολικών αιθουσών είναι μισθωμένες και παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. Παρ'όλα αυτά η οδηγία προς τα σχολεία είναι να κρατηθούν όλες οι αιτήσεις και εάν δεν μπορεί να απορροφηθεί το νήπιο να γίνεται αυτό σε όμορα νηπιαγωγεία σαν συμπληρωματική εγγραφή».

Κληρώσεις και λίστες αναμονής

Γνώριμες είναι πλέον και οι… κληρώσεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές και πιθανόν να εφαρμοστούν και πάλι σε προνήπια αφήνοντας εκτός παιδιά. Η οδηγία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μπουν ακόμα και σε λίστα αναμονής για το Σεπτέμβρη , αν και η πρόθεση του υπουργείου είναι να βρεθεί μια θέση για όλα τα παιδιά, γεγονός που θα ήταν και το πιο δίκαιο σε μια κοινωνία που θέλει να διατείνεται για την ίση πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση , ακόμα και στην προσχολική αγωγή… Οι κληρώσεις δεν τιμούν μεν κανένα, αποτελούν όμως μια πάγια τακτική και λύση ανάγκης σε μια χώρα όπου συνηθίσαμε απλά τα ονόματα νηπίων μπαίνουν σε κληρωτίδα για να αναδειχθεί ο… τυχερός που θα φοιτήσει  σε σχολείο!

«Σαφάρι» για σχολικές αίθουσες

Εάν παρά τη σκληρή προσπάθεια δεν μπορέσει να βρεθεί μια θέση στις σχολικές αίθουσες για κάθε νήπιο σύμφωνα με τον κ.Αποστολάκη υπάρχει ήδη η συνεννόηση με το δήμο Ηρακλείου για να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι το «σαφάρι» για διαθέσιμες αίθουσες ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Η «αποστολή» δεν είναι εύκολη με δεδομένο ότι απαιτούνται τα σχετικά κονδύλια και φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να επιλεγεί ένας χώρος ως  σχολική αίθουσα αφού θα πρέπει να βρίσκεται σε ισόγειο, με άνετη πρόσβαση, δυνατότητα διαμόρφωσης αυλής κλπ. Το γεγονός ότι πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά λειτουργούν σε απαράδεκτους χώρους που μόνο σχολεία δεν θυμίζουν ,αποδεικνύει ότι η κατάσταση είναι ήδη δύσκολη στην Κρήτη και οι προκλήσεις για τη νέα σχολική σεζόν ακόμα περισσότερες.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News