Ελλάδα

Θρίλερ με την ανάγνωση του κορανίου στην Αγιά Σοφιά

Υποδείξεις στην Ελλάδα για έλλειψη σεβασμού της ανεξιθρησκείας κάνουν οι Τούρκοι σε νέα ανακοίνωση  πρωτοφανούς δριμύτητας, ενώ εκείνοι μετατρέπουν σε τζαμί την Αγιά Σοφιά. Η ελληνική πλευρά ωστόσο κάνει λόγο για  «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Με μία ανακοίνωση πρωτοφανούς δριμύτητας η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής διπλωματίας, ακόμη και σε όσους κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις, η Άγκυρα ζητάει και τα ρέστα από την Αθήνα που υπό την πίεση της κοινής γνώμης τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά!

Με μια ανακοίνωση-μανιφέστο, σύμφωνα με το protothema.gr, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να παρουσιάσει το θέμα της Αγιά Σοφιάς σαν διμερές ελληνοτουρκικό πρόβλημα και αντί να απαντήσει επί της ουσίας θέτει άσχετα θέματα για τα οποία εγκαλεί την ελληνική πλευρά ότι αρνείται να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Με μια λογική συμψηφισμού, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι:

- Δεν επιτρέπει εδώ και χρόνια τη κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα

- Παρεμβαίνει διαρκώς στη θρησκευτική ελευθερία της μειονότητας στη Δυτική Θράκη

- Χαρακτηρίζει «τουρκική μειονότητα» τους μουσουλμάνους, Ρομά και πομάκους που ζουν στη Θράκη

- Δεν σέβεται αλλότριες λατρείες και θρησκείες

- Μπερδεύει την αντίθεση στο Ισλάμ με τη νεωτερικότητα και

- Δεν επιδεικνύει... κοινή λογική.

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δε σέβεται τις δεσμεύσεις της

«Εάν η Τουρκία δεν έχει ακόμα κατανοήσει ή δεν καταβάλλει προσπάθειες για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν έχει φτάσει ακόμα στον 21ο αιώνα» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στη σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Οι ίδιες πηγές απορρίπτουν ως «εντελώς αβάσιμους» τους τουρκικούς ισχυρισμούς «περί δήθεν ζητήματος θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στη Θράκη της ισονομίας και του σεβασμού των πολιτών, όπου η δημοκρατία λειτουργεί υποδειγματικά, λειτουργούν απρόσκοπτα πάνω από 320 μουσουλμανικά τεμένη».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του εγκαλεί, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Η ανακοίνωση αυτή ήταν η απάντηση στην αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο είχε καταδικάσει «ως οπισθοδρομική» την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, κάνοντας λόγο για ακατανόητες εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωνε πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες.

Σχόλια