default-image

Από Δευτέρα οι αιτήσεις στους Παιδικούς σταθμούς

Κρήτη
Από Δευτέρα οι αιτήσεις στους Παιδικούς σταθμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουνίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων εκ μέρους των γονέων που επιθυμούν τα παιδιά τους να εγγραφούν στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι τις 13 Ιουλίου, είτε μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, είτε του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής, Φροντίδας, Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου (ΔΟΠΑΦΜΑΗ).

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Βουρεξάκης δηλώνει στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" πως η επιλογή θα γίνει από το σύστημα, με διαφάνεια και σύμφωνα με τα μόρια του καθενός. Συνολικά φέτος οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Ηρακλείου θα απορροφήσουν 1.900 παιδιά, δηλαδή περίπου 100 περισσότερα από πέρυσι. Κι αυτό γιατί φέτος έχει ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ο νέος παιδικός σταθμός επί της οδού Παστέρ, στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης. Πρόκειται για τον 22ο Παιδικό του Δήμου Ηρακλείου, ωστόσο κι άλλοι τόσοι να υπήρχαν πάλι δε θα έφταναν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.  

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις που αρχίζουν τη Δευτέρα θα γίνουν μόνο για τις νέες εγγραφές βρεφών και νηπίων του Δήμου Ηρακλείου. Δεν αφορούν στις επανεγγραφές, που υπολογίζονται γύρω στις 300 με 500 και θεωρούνται αυτονόητες. Επίσης, δεν αφορούν στις εγγραφές που (ελπίζεται ότι) θα γίνουν μέσω ΕΣΠΑ, και για τις οποίες οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν και δεύτερη, ξεχωριστή αίτηση εγγραφής.

Το θέμα του ΕΣΠΑ, του αν θ' ανοίξει και πότε, προβληματίζει τον κ. Βουρεξάκη και τους συνεργάτες του στο Δήμο Ηρακλείου. Μέσω αυτού απορροφήθηκαν πέρυσι πανελλαδικά 60.000 με 80.000 παιδιά, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ενισχύθηκαν με 180 εκατομμύρια. Οι πληροφορίες λένε πως φέτος το κονδύλι θα είναι μειωμένο κατά -5%, πράγμα που είναι "ανώδυνο" μπροστά στο ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει καθόλου το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, η χρηματοδότηση των 22 παιδικών σταθμών του Δήμου Ηρακλείου μέσω ΕΣΠΑ ήταν πέρυσι 2.000.000 ευρώ, ποσό που, αν χαθεί, θα πρέπει να βρεθεί είτε από το Δήμο Ηρακλείου, είτε από τους δημότες. Και στις δύο περιπτώσεις, "το κόστος" υπολογίζεται σε 1.000 ευρώ ανά παιδί κατ' έτος.

Οι αδικίες...

Και μπορεί το ΕΣΠΑ να διευκολύνει την ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών, έχει όμως και τα αδύνατα σημεία του. Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως αποκλείει εντελώς τις μητέρες που εργάζονται σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες. Επίσης, το γεγονός πως πριμοδοτεί τις άνεργες μητέρες έναντι των εργαζομένων. Για να αμβλύνουν το παράδοξο αυτό, στις εγγραφές του Δήμου Ηρακλείου πριμοδοτούνται οι εργαζόμενοι γονείς με 70 μόρια, έναντι των ανέργων που μοριοδοτούνται με 10.

Παράπονα γίνονται, όμως, στον κ. Βουρεξάκη και από μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, που εμφανίζονται πλουσιότεροι... από τα αφεντικά τους! Τα εισοδηματικά κριτήρια που υπολογίζονται είναι παραπλανητικά στις περιπτώσεις που έχουν κάνει αίτηση επαγγελματίες με μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής και αδήλωτων εισοδημάτων.

«Μας λένε συχνά "μα γιατί πήρατε το παιδί του τάδε γιατρού ή δικηγόρου", όμως εμείς δεν είμαστε εφορία. Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τα εκκαθαριστικά του καθενός», αναφέρει ο κ. Βουρεξάκης και αποκαλύπτει: «Είχαμε κάνει μια κρούση στην εφορία για δειγματοληπτικό έλεγχο, όμως απορρίφθηκε με την επίκληση των προσωπικών δεδομένων».

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟΙ 25 ΣΤΑΘΜΟΙ!

Μένουν εκτός 2.500 παιδιά

Όπως λέει ο κ. Βουρεξάκης, οι ανάγκες είναι τεράστιες, καθώς κάθε χρόνο μένουν εκτός παιδικών περί τα 2.000 με 2.500 παιδιά. Για να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές θα χρειάζονταν μόνο στο Ηράκλειο 25 νέοι παιδικοί σταθμοί, ωστόσο το νέο ΕΣΠΑ δίνει τη δυνατότητα ανέγερσης ίσα-ίσα 4 ως 5 τέτοιων δομών για μια 8ετία σε ολόκληρη την Κρήτη! Κι αυτό γιατί, όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης, το εγγεγραμμένο κονδύλι στο νέο ΕΣΠΑ για την ανέγερση παιδικών σταθμών είναι μόλις 4-5 εκατ. ευρώ και αφορά ολόκληρο το νησί. Μάλιστα, μεταξύ των λίγων καινούργιων παιδικών σταθμών που θα δημιουργηθούν είναι και ένας του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News