default-image

Υπέρ της Κλίντον ο Ομπάμα

Ελλάδα
Υπέρ της Κλίντον ο Ομπάμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφού επέλεξε να μείνει επί μήνες εκτός της εσωκομματικής κούρσας των Δημοκρατικών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της πρώην πρώτης κυρίας και πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, της Χίλαρι Κλίντον, πιθανόν εντός της εβδομάδας, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τον αντίπαλό της, τον γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς, να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να της πάρει το χρίσμα του κόμματος, ανέφεραν σήμερα αμερικανικά ΜΜΕ.

Η αναμενόμενη εκδήλωση της υποστήριξης του Ομπάμα στην υποψηφιότητα της Κλίντον, στην οποία αναφέρθηκαν σήμερα η εφημερίδα The New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, θα έδινε μια ευπρόσδεκτη ώθηση στην εκστρατεία της Κλίντον, την ώρα που Δημοκρατικοί εκδηλώνουν ανησυχία διότι όπως τονίζουν το κόμμα θα έπρεπε να έχει στρέψει την προσοχή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και ήδη ο Ομπάμα έχει κάνει σχόλια που άφησαν να εννοηθεί πως θα προτιμούσε την επικράτηση της Κλίντον στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο απερχόμενος πρόεδρος έχει ως σήμερα αποφύγει να εκδηλώσει ανοικτά την υποστήριξή του στο πρόσωπό της. Αντ' αυτού, επικεντρώθηκε ως τώρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας σε επιθέσεις εναντίον του Τραμπ.

Ανώτερος αξιωματούχος προσκείμενος στον Λευκό Οίκο δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί για κάτι τέτοιο. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο Ομπάμα αδημονεί να πάρει μέρος στην εκστρατεία εάν κριθεί ότι η συμμετοχή του θα βοηθήσει.

Η Κλίντον, εξαρχής το φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος για την προεδρία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, βρέθηκε αντιμέτωπη με μια απροσδόκητα σκληρή μάχη με τον Σάντερς, τον γερουσιαστή ο οποίος της επιτίθεται από τα αριστερά.

Αναμένεται πάντως να εξασφαλίσει και μαθηματικά το χρίσμα αύριο Τρίτη, όταν διεξαχθούν εσωκομματικές ψηφοφορίες σε έξι πολιτείες. Η εκστρατεία της ελπίζει ότι η αναμενόμενη νίκη της στο Νιου Τζέρσι θα της δώσει ικανό αριθμό αντιπροσώπων ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα από νωρίς το απόγευμα (τοπική ώρα), πριν καν δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα στην Καλιφόρνια, όπου κρίνεται ένας μεγάλος αριθμός αντιπροσώπων στο κομματικό συνέδριο.

Αλλά παρότι απέχει πολύ σε ό,τι αφορά τον αριθμό των αντιπροσώπων που χρειάζεται για να κερδίσει το χρίσμα, ο Σάντερς δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη ως την τελευταία στιγμή, δηλαδή ώσπου να αρχίσει το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών τον Ιούλιο.

Υποστηρικτές της Κλίντον είπαν σήμερα πως ο Σάντερς θα όφειλε να αναγνωρίσει τη νίκη της και να αναλάβει πρωτοβουλία για να συσπειρωθεί το κόμμα γύρω από την υποψηφιότητά της.

«Νομίζω ότι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να μην προσπαθήσει να απονομιμοποιήσει τη διαδικασία ή να αμφισβητήσει ο γεγονός ότι η Κλίντον θα είναι στην πραγματικότητα η υποψήφια μετά την Τρίτη», τόνισε ο Μπράιαν Φάλον, εκπρόσωπος Τύπου της Κλίντον, μιλώντας στο CNN.

Η Κλίντον έχει εξασφαλίσει 2.537 αντιπροσώπους στο συνέδριο και της χρειάζονται μόλις 26 ακόμη ώστε να φθάσει τον αριθμό των 2.383 που απαιτούνται για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο συνέδριο, που θα διεξαχθεί στη Φιλαδέλφεια.

Εσωκομματικές ψηφοφορίες διεξάγονται αύριο στη Μοντάνα, τη Βόρεια Ντακότα, τη Νότια Ντακότα και το Νέο Μεξικό, αλλά η προσοχή φυσικά θα επικεντρωθεί στην Καλιφόρνια. Η Κλίντον διέθετε στο παρελθόν μεγάλο προβάδισμα σε αυτή την πολιτεία-κλειδί έναντι του Σάντερς, αλλά δημοσκοπήσεις τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πως οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν εκεί.

Παρότι η Κλίντον θεωρεί βέβαιο ότι μετά τις αυριανές ψηφοφορίες θα εξασφαλίσει το χρίσμα, εάν ο Σάντερς κερδίσει στην Καλιφόρνια οι υποστηρικτές του δεν αποκλείεται να τον προτρέψουν να συνεχίσει τη μάχη έως και το συνέδριο.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί υπέρ του Τραμπ και να του επιτρέψει να ισχυριστεί ότι η Κλίντον δεν είναι μια ισχυρή υποψήφια. Ο δισεκατομμυριούχος εξασφάλισε τους αντιπροσώπους που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει το χρίσμα στο εθνικό συνέδριο του δικού του κόμματος, στο Κλίβελαντ, ήδη από τον περασμένο μήνα, και έστρεψε την προσοχή του στην εκστρατεία εναντίον της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μολαταύτα η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ipsos η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς κατέδειξε ότι πλέον η Κλίντον έχει προβάδισμα 11 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του Τραμπ (46% έναντι 35% αντίστοιχα).

Η εικόνα αυτή μεταβλήθηκε δραματικά από εκείνη που διαγραφόταν πριν από μόλις 10 ημέρες, όταν η διαφορά τους δεν ξεπερνούσε τις τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News