Ελλάδα

Μήνυμα ενότητας και ελπίδας η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας θα στείλει μήνυμα ενότητας στους Ορθόδοξους Χριστιανούς, αλλά αποτελεί επίσης και μια ελπιδοφόρα προοπτική για ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της σχετικής Ειδικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Η πραγματοποίηση της Μεγάλης και Αγίας Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στο Κολυμπάρι Χανίων της Κρήτης από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου, είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική, όχι μόνο για τον χριστιανικό κόσμο, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η πραγματοποίησή της θα στείλει ένα μήνυμα ενότητας στον ορθόδοξο κόσμο και ένα μήνυμα σε έναν κόσμο που ταλαιπωρείται αυτή τη στιγμή από διάφορα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αμανατίδης.

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε τη σημασία διεξαγωγής της συνόδου επισημαίνοντας: «Η σύνοδος αποτελεί το σημαντικότερο γεγονός της ορθόδοξης εκκλησίας τα τελευταία 1.300 χρόνια, ενώ είναι η πρώτη συνάντηση όλων των ορθόδοξων προκαθήμενων και επισκόπων μετά το Σχίσμα του 1054 μ. Χ. Στη Σύνοδο θα μετέχουν όλοι οι προκαθήμενοι (πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι) από τις 14 αυτοκέφαλες Εκκλησίες ενώ ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων αναμένεται να ξεπεράσει τους 500».

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα, ώστε η σύνοδος να στεφθεί από πλήρη οργανωτική επιτυχία. Μάλιστα, με σκοπό τον συντονισμό των εμπλεκόμενων κρατικών και εκκλησιαστικών φορέων, εδώ και αρκετούς μήνες λειτουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών μη αμειβόμενη επιτροπή για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο. Η Ειδική Επιτροπή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που συγκροτήθηκε αποκλειστικά για τη διεξαγωγή της συνόδου, συνεδρίασε σήμερα για τελευταία φορά στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς επιτέλεσε τον λόγο για τον οποίο συγκροτήθηκε.

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί, τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αφορούν 6 θεματικές ενότητες: ειδικότερα την Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, το Αυτόνομο στην ορθόδοξη Εκκλησία και ανακήρυξής του, το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού, τη σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα και τις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια