Ελλάδα

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ προτείνει "νήσους Ελις" για τους πρόσφυγες

Ενα σύστημα ανάλογο με αυτό που εφαρμόζει η Αυστραλία σήμερα, ή αυτό που ίσχυε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα, προτείνει ο Σεμπάστιαν Κουρτζ, για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη την προσφυγική κρίση.

Μάλιστα, ως παράδειγμα, για ένα τέτοιο νησί στο οποίο θα στέλνονται οι πρόσφυγες, έφερε τη Λέσβο, όπου θα μεταφέρονται οι πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η διάσωσή τους δεν μπορεί να αποτελεί και ένα εισιτήριο για την Ευρώπη.

Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία με βάρκες αποτρέπονται ή τους στέλνουν σε καταυλισμούς στο Ναούρου ή την Παπούα Νέα Γουινέα, όπου καταγράφονται και περιμένουν ενώ εξετάζονται τα αιτήματά τους.

«Το μοντέλο της Αυστραλίας δεν θα μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί πλήρως, αλλά οι αρχές του μπορούν να ισχύσουν και στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών στην εφημερίδα Die Presse.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, οι μετανάστες που έφταναν στις ΗΠΑ μεταφέρονταν πρώτα στη νήσο Ελις, όπου όπως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κρατούνταν, αλλά παρά μόνο αν υπήρχε η υποψία ότι ήταν φορείς ασθενειών.

«Ενα τέτοιο νησί θα μπορούσε να είναι ο τρόπος πρόσβασης στην Ευρώπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύστημα με τάξη», σχολίασε ο Κουρτζ. Οταν ρωτήθηκε αν αυτή η ευρωπαϊκή νήσος Ελις θα μπορούσε να είναι η Λέσβος ή η Λαμπεντούζα, απάντησε «Ποιος θέλει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και να μην έχει ελπίδα για άσυλο», θέλοντας να δείξει ότι αυτό θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για τις προσφυγικές ροές.

Ακόμη, επέκρινε την εξάρτηση της Ευρώπης από την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Η Αγκυρα μπορεί να τερματίσει ανά πάσα στιγμή τη συνεργασία. Αν εξαρτηθούμε από αυτή, μπαίνουμε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση. Το plan A πρέπει να είναι μία ισχυρή Ευρώπη, ικανή να προστατεύσει τα σύνορά της και να αποφασίσει η ίδια ποιος μπορεί να έρθει και ποιος όχι. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ανατεθεί στην Τουρκία», τόνισε.

Οσο για την προοπτική επιβολής κυρώσεων, από την Κομισιόν, στις χώρες που δεν δέχονται πρόσφυγες, ο Κουρτζ σχολίασε «Αν θέλουμε να καταστρέψουμε την ΕΕ, αυτός είναι ένας λογικός τρόπος».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια