Ελλάδα

Ν.Δ.: Η Τουρκία προκαλεί και δε σέβεται τους ορθόδοξους ανά την υφήλιο

Προκλητική χαρακτηρίζουν την ενέργεια της Τουρκίας για αναγνώριση του Κορανίου στην Αγία Σοφιά, σε κοινή τους ανακοίνωση η συντονίστρια Εξωτερικών και Άμυνας της Ν.Δ. κ. Ντ. Μπακογιάννη και ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών κ. Γ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ακατανόητη και αποτελεί δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Ειδικότερα τονίζουν στην κοινή τους ανακοίνωση:

«Η Αγιά Σοφιά, διαχρονικό σύμβολο της ορθόδοξης εκκλησίας, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το αυταπόδεικτο αυτό γεγονός σεβάστηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους, διατηρώντας την ως μουσείο.

Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου εντός της Αγιάς Σοφιάς για τον επόμενο μήνα, την μετατρέπει ουσιαστικά σε τζαμί για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια.

Αποτελεί ενέργεια προκλητική, ακατανόητη και δείγμα έλλειψης σεβασμού έναντι των ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».  

Επίσης, καλούν το υπουργείο εξωτερικών «να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες και να αφήσει στην άκρη τους άσκοπους λεονταρισμούς δια των κύκλων του υπουργείου του», καθώς, όπως υποστηρίζουν, «το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό για να αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών μέσω της τακτικής δε δυσαρεστώ κανέναν, τους έχω όλους ικανοποιημένους».

Σχόλια