Ελλάδα

Λέσβος: 6 χιλ. εγκλωβισμένοι μετανάστες προσπαθούν να αποδράσουν

Εγκλωβισμένοι στο νησί της Λέσβου βρίσκονται περισσότεροι από 6.000 μετανάστες, που εισήλθαν παράτυπα στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου (οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας) και προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποδράσουν, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον τελικό προορισμό τους.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο lesvosnews.gr, οι πιο πολλοί από αυτούς, έχουν πάρει στα χέρια τους έγγραφο που αναστέλλει επ' αόριστον την απέλασή τους, μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση για τη χορήγηση ή όχι πολιτικού ασύλου.

Ωστόσο μέχρι τώρα και σχεδόν τρεις μήνες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, μόνο μία οριστική απόφαση για την απέλαση ενός 46χρονου Σύριου έχει εκδοθεί κι αυτή δεν μπορεί να εκτελεστεί, διότι ο παράτυπος μετανάστης έχει αποφυλακιστεί και έχει γίνει καπνός.

Έτσι οι εγκλωβισμένοι μετανάστες προσπαθούν να φύγουν από τη Λέσβο κυρίως κρυμμένοι σε νταλίκες και φορτηγά που ταξιδεύουν προς Πειραιά.

Οι Αρχές ασφαλείας διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους και καθημερινά βρίσκουν μέσα σε φορτηγά και νταλίκες μετανάστες, οι οποίοι μερικές φορές παραμένουν εκεί κρυμμένοι ακόμα και μία εβδομάδα μέχρι να ταξιδέψουν τα φορτία προς τον Πειραιά.

Δείτε στο σχετικό βίντεο που δημοσιεύει ο ιστότοπος τους με τους ελέγχους που πραγματοποιούνται καθημερινά και τις συλλήψεις που έγιναν σήμερα το πρωί.

Πηγή: lesvosnews.gr

Σχόλια